NOS Nieuws

'Studenten zagen onthoofde lijken'

'Ontsnapte studenten zeggen onthoofde lijken te hebben gezien'

"Met deze aanslag is al-Shabaab geslaagd in zijn opzet om zoveel mogelijk mensen te doden", zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer. Vandaag vielen terroristen van de Somalische terreurorganisatie een universiteit in buurland Kenia aan. Er vielen 147 doden.

"Als het dodenaantal klopt, dan is dit de op een na grootste terreuraanval uit de Keniaanse geschiedenis", zegt Lindijer. Alleen bij de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Nairobi van 1998 vielen meer doden: 213.

Toen ik uit het raam wilde springen, werd ik door een kogel geraakt.

Gewonde van de aanslag in Kenia

Via plaatselijke media komen de eerste verhalen van ooggetuigen naar buiten, zegt Lindijer. "Studenten die konden ontsnappen beschrijven gruwelbeelden. De terroristen schoten op iedereen."

De studenten zeggen dat ze vroeg in de ochtend werden aangevallen, toen iedereen nog lag te slapen op de campus in Garissa. "Een gewapende man begon vanuit de deuropening te schieten", vertelt een gewonde ooggetuige. "We moesten vluchten op blote voeten. Toen ik uit het raam wilde springen, werd ik door een kogel geraakt."

Ook zouden sommige studenten onthoofde lichamen hebben gezien. "Als dat zo is, dan heeft al-Shabaab dit afgekeken van Islamitische Staat", zegt Lindijer. "Al-Shabaab pleegt veel aanslagen, maar deed nooit eerder aan onthoofdingen."

Christelijke kerken

De stad Garissa ligt op ongeveer 120 kilometer van de grens met Somalië, waar al-Shabaab vandaan komt. De stad is vaker het decor van aanslagen geweest.

De aanvallen zijn meestal gericht op christelijke kerken. Al-Shabaab pleegde nooit eerder een aanslag op een universiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl