NOS Nieuws

'Dit is het begin van het einde van dit tijdperk in Iran'

Thomas Erdbrink over de afspraken met Iran

De vooruitgang in de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma is goed nieuws voor de Iraniërs, zegt correspondent Thomas Erdbrink. "Er is voor Iran heel wat zuur afgesproken, maar ook heel wat zoet."

"Dat zuur is bijvoorbeeld dat Iran een aantal centra moet aanpassen of sluiten", zegt Erdbrink. "Er moet een centrum voor het opwekken van uranium, waar je een kernbom mee kunt maken, sluiten. Dat moet een onderzoekscentrum worden."

De zwaarwaterfabriek wordt gemoderniseerd door een internationaal consortium. Dat betekent volgens Erdbrink eigenlijk dat er meer controle op gaat plaatsvinden. En er worden nog meer manieren van samenwerking afgesproken, waardoor Iran beter in de gaten gehouden kan worden.

Zoet

"Maar dan het zoet. Daar zijn ze heel blij mee: alle sancties, van Europa, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, worden afgeschaft onder dit akkoord zoals het er nu ligt. En dat zijn er nogal wat, want je kunt hier geen geld overmaken naar het buitenland, je kunt geen zaken doen met het buitenland. En daar zijn de Iraniërs denk ik heel blij mee."

"Het verhaal speelt al tien jaar, de sancties zijn van de afgelopen vier jaar", zegt Erdbrink. "Ik heb mensen ten onder zien gaan aan die sancties. Als je dan nu bedenkt dat die worden opgeheven, kun je je voorstellen dat dit voor heel veel mensen een nieuw begin zal zijn. Mensen zullen dit zien als het begin van het einde van dit tijdperk."

Geen akkoord

Onder druk van Iran wordt het akkoord van vandaag geen akkoord genoemd, zegt Erdbrink. "Dat klinkt gek, maar dat komt doordat de Iraanse geestelijk leider, ayatollah Khamenei, heeft bepaald dat er maar één akkoord mag komen en dat na dat akkoord alle sancties moeten worden opgeheven. Dus anders zouden morgen de sancties moeten worden opgeheven, maar dat kan niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl