ANP
NOS Nieuws

'Ook kabinet wil geen chloorkippen en hormoonvlees'

"Ook het kabinet wil geen chloorkippen en hormoonvlees", zegt premier Rutte over de bezwaren van coalitiepartner PvdA tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. "Ze leggen de vinger op de zere plek."

De PvdA-fracties in het Europees Parlement en de Tweede Kamer wijzen het verdrag TTIP af. De partij voorziet negatieve gevolgen van nieuwe handelsafspraken tussen de Verenigde Staten en Europa, zoals voedsel dat niet aan Europese standaarden voldoet en een verslechtering van arbeidsvoorwaarden voor Europese werknemers.

Volgens premier Rutte is het kabinet bezig deze bezwaren weg te nemen door invloed uit te oefenen op wat er in het verdrag wordt afgesproken. Pas dan wordt het verdrag goedgekeurd. "Ik ben daar gematigd optimistisch over."

Amerikanen luisteren mee

PvdA-minister Ploumen, die namens het kabinet met de andere Europese landen over TTIP onderhandelt, begrijpt het wantrouwen van haar partijgenoten. "Nadeel is dat grote delen van de onderhandelingen niet in het openbaar kunnen worden besproken, want de Amerikanen luisteren mee."

Rutte: kabinet wil ook geen chloorkippen en hormoonvlees
Ploumen: TTIP mag rode lijnen niet overschrijden

Volgens Ploumen heeft het kabinet duidelijke eisen gesteld waar het verdrag aan moet voldoen. "Als dat verdrag de rode lijnen overschrijdt, dan tekent Nederland het verdrag niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl