Restwarmte van de industrie moet meer worden ingezet om huizen en bedrijven te verwarmen

Kabinet ziet in restwarmte alternatief voor aardgas

Het kabinet stimuleert de komende jaren het gebruik van restwarmte voor het verwarmen van huizen en bedrijven in Nederland. Restwarmte moet steeds meer een alternatief worden voor het aardgas uit Groningen.

Overgebleven warmte uit de industrie moet bij huishoudens en bedrijven terechtkomen, vindt minister Kamp. Dit is het goede moment om dat aan te pakken, zegt hij, omdat in veel steden het gasnet toch aan renovatie of vervanging toe is.

"Ook bereiden we ons hiermee voor op een vermindering van de gaswinning en het anders inzetten van de Nederlandse gasvoorraden." Volgens Kamp stoten huishoudens die op het 'restwarmte-net' zijn aangesloten bovendien minder CO2 uit.

Het kabinet komt daarom met nieuwe regels om het voor energiemaatschappijen aantrekkelijker te maken restwarmte te gebruiken.

Nederland zoekt een alternatief voor aardgas.

Hobbels

De energiebedrijven zien best toekomst in het gebruik van restwarmte, maar zeggen dat er nog veel hobbels zijn. Zo is het aanleggen van een nieuw netwerk erg duur, vooral bij bestaande huizen.

"Het is voor ons belangrijk dat de plannen van het kabinet voor de lange termijn gelden. Pas dan zijn investeringen voor ons interessant", zegt een woordvoerder van Nuon."Energiebedrijven hebben niet veel vet op de botten en deze investeringen kosten veel geld."

Consumenten zijn niet duurder uit, zeggen de energiebedrijven. Maar ze willen geen aanbiedingen meer doen.

Nijmegen

Nuon is een van de initiatiefnemers van Warmtenet Nijmegen. Dat net voorziet bijna 4000 nieuwbouwhuizen van verwarming en dat aantal moet oplopen naar 14.000. De huizen gebruiken restwarmte van de afvalenergiecentrale ARN. Elke vuilniszak die daar wordt verwerkt, levert energie op voor zeven douchebeurten.

Het project in Nijmegen heeft 100 miljoen euro gekost. Meer dan 80 miljoen komt van Nuon, de rest van de gemeente, het rijk en kabelbedrijf Alliander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl