PvdA: bankrekening en belastingaftrek voor prostituee

AFP

De PvdA wil dat prostituees net als andere zelfstandigen of zzp'ers een zakelijke rekening kunnen openen bij een bank. Kamerlid Rebel vindt dat minister Dijsselbloem van Financiën banken hierop moet aanspreken.

Aanleiding voor de oproep van de PvdA is het feit dat belangenvereniging Proud voor sekswerkers geen zakelijke rekening mocht openen bij Triodos Bank. De bank wilde geen diensten verlenen aan "een zakelijke relatie die zich met hun activiteiten in de sector pornografie begeven".

Kamerlid Rebel wil dat Dijsselbloem met banken hierover in gesprek gaat. Het PvdA-Kamerlid benadrukt dat sekswerk een legaal beroep is en dat ze dus ook behandeld moeten worden als volwaardige zzp'ers. Ook moeten ze de kosten voor kleding en verzorgingsmiddelen kunnen aftrekken van de belasting, vindt Rebel.

Verbeterde rechtspositie

Ook regeringspartij VVD wil dat de sociale en rechtspositie van prostituees verbeterd wordt. De partij heeft hiervoor voorstellen gedaan bij de behandeling van de wijziging van de Prostitutiewet. In de wetswijziging wordt onder meer geregeld dat de minimumleeftijd voor sekswerkers omhooggaat naar 21 jaar

Die aanpassing van de wet is momenteel nog in behandeling bij de Tweede Kamer. De VVD-fractie in de Kamer wilde bij de behandeling in maart vorig jaar van de regering weten hoe de problemen van prostituees ten aanzien van het afsluiten van verzekeringen, hypotheken en overig contact met banken worden opgelost.

STER Reclame