Vluchtelingen in Yarmouk wachten op de uitgifte van hulpgoederen door de VN AFP

De terroristische beweging IS heeft delen ingenomen van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk ten zuiden van Damascus, waar tegen de 20.000 mensen zitten. Met de gedeeltelijke inname van het kamp komt IS steeds dichter in de buurt van de hoofdstad.

Om het kamp wordt al geruime tijd gevochten tussen het Syrische leger en opstandelingengroepen zoals het Nusra Front. Strijders van het front hebben zich aangesloten en trouw gezworen aan IS. Volgens getuigen en activisten die zich baseren op meldingen van mensen ter plaatse gaan de gevechten tussen de indringers en een Palestijnse groepering in het kamp door. 

Voedsel, medicijnen en water zijn schaars in Yarmouk. Enkele doorgangswegen in het kamp zijn in handen gevallen van IS, zeggen bewoners van het kamp. Volgens het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die achter president Assad staat, heeft het Nusra Front de infiltratie in het kamp mogelijk gemaakt.

Sluiting grens

Tegelijkertijd heeft Jordanië de enige nog functionerende grensovergang met Syrië gesloten in verband met hevige gevechten aan de grens tussen het Syrische leger en opstandelingen. De rebellen proberen de grensovergang in handen te krijgen. Syrië heeft bij Jordanië geprotesteerd tegen de sluiting van de grens. Dat is volgens de Jordaniërs een tijdelijke maatregel. 

STER reclame