EPA

Een van de personen die volgens het OM betrokken waren bij het neerhalen van MH17, is door Oekraïne herkend als een hoge Russische officier, die drie maanden daarvoor was afgezwaaid als generaal-majoor. 

Een van de afgeluisterde gesprekken die het OM maandag naar buiten bracht en waarop de Rus te horen is, is ook al vlak na de ramp op 17 juli op YouTube gezet door de Oekraïense inlichtingendienst SBOe, meldt NRC Handelsblad.

Het Openbaar Ministerie wil niet op het nieuws uit Oekraïne reageren en ook niet zeggen of deze persoon als een getuige of verdachte wordt gezien.

Hoge Rus herkend op afgeluisterd MH17-gesprek

Aangesloten bij separatisten

De man, die door de Nederlandse justitie op die opname geanonimiseerd is, is volgens Oekraïne de Rus Sergej Nikolajevitsj Petrovski, die als bijnaam Chmoery (De Norse) heeft. Deze Petrovski verliet het Russische leger in april 2014, om zich aan te sluiten bij de separatisten in Oost-Oekraïne.

"In een interview zegt hij dat hij het leed in Oekraïne niet langer kon aanzien en dat hij zich daarom in Moskou heeft gemeld bij een kantoor van de Volksrepubliek Donetsk", zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp.  

Door sommige media wordt hij de plaatsvervangende minister van Defensie genoemd van de republiek Donetsk. Dennekamp: "Hij zou een goede vriend zijn van Igor Strelkov, die lange tijd minister van Defensie was daar. Strelkov kwam ook uit Rusland en woont inmiddels weer in Moskou."

'Waar moeten we de schoonheid uitladen?'

Buk

Het onderschepte gesprek tussen Petrovski (die zich Nikolajevitsj laat noemen) en ene Boerjat gaat over het verslepen van het Buk-raketsysteem. Justitie heeft sterke aanwijzingen dat de Maleisische Boeing is neergeschoten met een Buk. Uit het gesprek blijkt dat Petrovski een sleutelrol gespeeld heeft bij zowel het transport van het raketsysteem naar het front als bij de operatie om het materieel terug naar Rusland te brengen.

Het OM heeft de namen in het onderschepte gesprek "weggepiept" om de betrokken personen niet in gevaar te brengen. Het landelijk parket heeft niet bevestigd dat de Rus Petrovski in het gesprek te horen is.

Authentiek

De gesprekken die door de Oekraïense inlichtingendienst waren onderschept en snel na de ramp op 17 juli zijn gepubliceerd, werden aanvankelijk door westerse inlichtingendiensten met een korreltje zout genomen. Uit de publicatie van maandag blijkt dat de authenticiteit van die gesprekken voor het OM nu vaststaat.

Moskou heeft steeds ontkend dat Russische militairen meevechten in Oost-Oekraïne, maar spreekt niet tegen dat vrijwilligers de kant van de rebellen hebben gekozen.

Het Nederlandse onderzoeksteam naar het neerhalen van het toestel heeft volgens het OM wel degelijk een rechtshulpverzoek gestuurd naar de Russen. Moskou ontkende vorige week dat zo'n verzoek is ontvangen, maar volgens het OM gaat een onderzoeksteam binnenkort naar Rusland. Zij gaan bewijs onderzoeken dat de Russen in handen zeggen te hebben. 

STER reclame