Introductiefilm Teletekst uit 1981

35 jaar geleden was NOS Teletekst voor het eerst te zien op televisie. In de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam gaf wereldkampioen schaken Max Euwe het startschot. Om de mogelijkheden van het nieuwe medium te demonstreren, speelde hij live op Teletekst een partijtje schaak tegen Teleteksthoofdredacteur Wim Stokla.

Teletekst 35 jaar NOS

Zo'n 2000 mensen hadden op die dag een televisietoestel dat geschikt was voor Teletekst. Na een uur ging de eerste uitzending uit de lucht. De tijden zijn het grootste verschil met nu, herinnert Teletekstredacteur vanaf het eerste jaar, Ronald Swart zich: "In het begin waren de Teletekstwerktijden alleen maar overdag. Als je 's nachts keek, dan zag je dus alleen maar testbeeld."

Eenvoud is de kracht

In de loop van de tijd werd Teletekst dag en nacht bijgehouden. De komst van het internet heeft Swart nooit als een bedreiging voor het medium gezien: "De kracht van Teletekst is wat mij betreft de eenvoud. Op pagina 101 zie je heel snel het belangrijkste nieuws. Ik denk dat daarom zelfs heel veel mensen naar Teletekst kijken via de computer of op hun smartphone."

STER reclame