ANP

Rabobank heft de rekeningen op van een klant die sympathiseert met IS en andere radicale moslimgroepen. De bank stuurde de Leidse student bestuurskunde een brief waarin staat dat de bank niet met hem in verband wil worden gebracht en ook dat de bank op grond van een anti-terrorismewet verplicht is maatregelen te nemen.

De bank wijst erop dat er foto's van de man, Shabir Burhani, op internet staan waarop hij met zware wapens poseert. Ook schrijft de bank dat Burhani een ontmoeting heeft gehad met de Afghaanse Taliban en dat een Leidse hoogleraar aangifte tegen hem heeft gedaan wegens bedreiging.

Verder neemt de bank hem kwalijk dat hij in Trouw de aanslag op Charlie Hebdo heeft verdedigd. Ook zou hij Oost-Turkije hebben bezocht, wat volgens de krant een "risicogebied voor terrorisme" is in verband met de nabijheid van IS in Syrië en Irak.

Raketwerper

De foto's waarop Burhani op internet met een machinegeweer en een raketwerper poseert, zijn in de zomer van 2013 in Afghanistan gemaakt, zo blijkt uit de beantwoording van Kamervragen. Uit Twitter-berichten die Burhani onder de naam Maiwand Al-Afghani verstuurde, komt naar voren dat de Leidse hoogleraar Afshin Ellian waarschijnlijk aangifte heeft gedaan. 

Uit het Trouw-artikel blijkt inderdaad dat Burhani de aanslag op Charlie Hebdo rechtvaardigt: "Stel dat de Profeet wordt bespot en je schakelt degene die dat doet uit, dan is dat ook jihad. Vanuit islamitisch oogpunt is de aanslag op Parijs dus toegestaan."

In een reactie op blogspot.nl zegt Burhani dat hij het besluit van de bank gaat aanvechten en een schadevergoeding zal eisen. De bank wil niet reageren omdat het om individuele zaak gaat. 

STER reclame