Leden van No Surrender mogen niet praten met de politie ANP

President Klaas Otto van motorclub No Surrender stapt op. Hij wil een verklaring afleggen bij de politie over wat hij een aanslag op zijn leven noemt, maar het clubreglement verbiedt dat. 

"Praten met de politie mag niet volgens de erecode van de club, maar ik moet mijn gezin beschermen", zegt Otto. Hij heeft gisteren overleg gevoerd met zijn advocaat over de zaak, aldus NOS-verslaggever Robert Bas.

Hals

Otto wil bij de politie getuigen over een schietpartij in het Belgische Poppel, vlak over de grens bij Tilburg. Otto zegt dat hij daar vorige week bij een man voor de deur in zijn hals werd geschoten. Hij raakte gewond. Otto deed geen aangifte van het incident, want dat mag niet volgens de interne regels van de club. 

Volgens Otto beschuldigt de schutter, een autohandelaar, hem er ten onrechte van dat hij hem afperst. Otto klopte vorige week bij hem aan, samen met zijn vriendin. Waarschijnlijk is de autohandelaar hem geld schuldig, aldus Bas. 

Opgericht

Otto heeft No Surrender ruim twee jaar geleden opgericht. Justitie heeft de club aangemerkt als 1-procent-motorclub, een club waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen en eigen regels maken. De motorclub is voortgekomen uit Satudarah.

Dit is een hele grote stap voor iemand als Klaas Otto

Justitieverslaggever Robert Bas

Volgens Robert Bas is Klaas Otto het gezicht van de club. Hij was er verantwoordelijk voor dat mensen als Willem Holleeder en ex-Hells Angel Willem van Boxtel bij de club kwamen. "Het is ook maar afwachten of hij op een gegeven moment niet terugkeert bij No Surrender", zegt Bas. "Ik kan mij niet voorstellen dat No Surrender verdergaat zonder Klaas Otto of Klaas Otto zonder No Surrender."

Dat hij nu als president opstapt en met de politie gaat praten, hoeft gezien de achtergrond van het conflict geen probleem te zijn, denkt Bas. "De interne code van de club is met name bedoeld dat je niet over elkaar praat of over wat je op de club hebt gehoord over je mede-clubgenoten. Dit lijkt buiten de club te staan, een privé-conflict tussen Klaas Otto en deze Joop M. Daarin zoekt hij dus nu de ruimte om te praten met de politie en dat is een hele grote stap voor iemand als Klaas Otto."      

Justitieverslaggever Robert Bas

STER reclame