ANP
NOS Nieuws

Kamer wil ov-kaart voor toeristen

De Tweede Kamer wil een speciale ov-"gemakskaart" voor toeristen. Daarmee moeten toeristen voor een vast bedrag een bepaald aantal dagen met alle treinen, bussen, trams, metro's en veerboten in Nederland kunnen reizen. Het huidige systeem is volgens een Kamermeerderheid veel te ingewikkeld.

VVD-Kamerlid Ziengs zei in het NOS Radio 1 Journaal dat toeristen veel geld in het laatje brengen en daarmee goed zijn voor de werkgelegenheid, maar dat het vervoerssysteem nauwelijks op hen is ingericht. De VVD'er vindt het verwarrend voor de toeristen dat ze steeds een nieuw kaartje moeten kopen als ze van vervoerder wisselen.

Kamer wil OV-toeristenkaart

Attracties

Idee achter de kaart is ook dat het toerisme meer over heel Nederland wordt verspreid en de druk op Amsterdam vermindert. D66-Kamerlid Verhoeven benadrukte dat de hoofdstad "tegen de randen aanloopt". Met de pas zouden toeristen bijvoorbeeld ook de oude binnenstad van Gouda, het Kröller-Müller Museum op de Veluwe en de Waddeneilanden kunnen bezoeken. Volgens D66 zouden toeristen ook korting moeten kunnen krijgen op attracties.

Mansveld

Staatssecretaris Mansveld staat positief tegenover het plan. Ze vindt dat vervoerders het ook voor toeristen eenvoudig en aantrekkelijk moeten maken om met het openbaar vervoer te reizen. Invoering van de toeristenkaart moet wel in goed overleg tussen de vervoerders gebeuren.

De pilot met een 'Amsterdam Travel Card' vindt ze een "concreet en goed voorbeeld". Bij die kaart werken NS en GVB samen.

Sympathiek

De NS noemt het voorstel een "sympathiek initiatief". Met een toeristenkaart wordt het openbaar vervoer aantrekkelijker voor toeristen en ook minder bekende toeristische trekpleisters kunnen zo meer publiek verwelkomen, zegt de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl