ANP
NOS Nieuws

PvdA wil dat boetes voor slechte hygiëne openbaar worden

Consumenten moeten weten welke bedrijven een boete hebben gehad vanwege slechte hygiëne. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deelt die boetes uit, maar vaak zijn consumenten daar niet van op de hoogte.

Regeringspartij PvdA eist van minister Schippers van Volksgezondheid dat alle boetes openbaar worden. "Als je als consument weet welke bedrijven beboet zijn, kun je een eerlijke keuze maken voor je producten," zegt PvdA-Kamerlid Dikkers.

De NVWA houdt de hygiëne van voedsel in de gaten. Meestal worden boetes uitgedeeld, alleen in het ergste geval mag een product niet meer worden verkocht.

PvdA wil boetes Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit openbaar maken

De PvdA maakt zich zorgen over bedrijven die keer op keer een boete krijgen, zonder dat winkeliers en consumenten daarvan weten. Zo'n bedrijf is bijvoorbeeld visverwerker Foppen, die achter de schermen meerdere waarschuwingen kreeg. Dikkers: "Zoiets moet goed duidelijk zijn voor consumenten. Dan laat je bij die winkel de vis een tijdje liggen."

Boetes

Minister Schippers benadrukt dat ze al een wetswijziging naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat dat de NVWA boetes openbaar kan maken, maar de PvdA vindt dat niet ver genoeg gaan.

De ChristenUnie wil dat de NVWA helemaal onder het ministerie van Volksgezondheid valt en niet onder Economische Zaken. De Tweede Kamer praat er vanmiddag over met minister Schippers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl