Jeroen Dijsselbloem en Gerrit Zalm
NOS Nieuws

Dijsselbloem: ik heb geen misverstand laten bestaan

Minister Dijsselbloem van Financiën zegt dat hij de top van ABN Amro heel duidelijk heeft gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van de voorgenomen salarisverhoging.

"Ik heb er geen misverstand over laten bestaan wat ik vind van een dergelijke salarisverhoging en heb gewaarschuwd voor de schade voor de bank", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Commotie

De Tweede Kamer heeft veel vragen over de gang van zaken rondom de salarisverhoging van de staatsbank. Enkele topbestuurders zouden een salarisverhoging van 100.000 euro krijgen, maar de top heeft er door de commotie inmiddels van afgezien.

De Kamer wil ook weten hoe de gesprekken tussen Dijsselbloem en ABN Amro precies zijn verlopen. Volgens NRC Handelsblad zijn er afspraken geweest met de minister van Financiën om de salarisverhoging van de bank publiekelijk te verdedigen.

Verdedigbaar

De minister ontkent dat. Hij was wel tot de conclusie gekomen dat "de salarisverhoging volgens de regels en op basis van de wet is toegekend en daardoor juridisch en correct is". Dijsselbloem schrijft in de brief dat de salarisverhoging "in dat licht verdedigbaar" is.

Dijsselbloems morele oordeel is echter duidelijk. Hij heeft de bank steeds verteld dat "de salarisverhoging niet goed is voor het vertrouwen in de financiële sector in het algemeen en in ABN Amro in het bijzonder en het stuit op onbegrip bij klanten, medewerkers en andere burgers," zo staat in de brief te lezen. "Ik heb de leiding van de bank gewezen op deze maatschappelijke context."

Eerder informeren

Oppositiepartij GroenLinks vindt dat er grote chaos is ontstaan en dat Dijsselbloem als de enige aandeelhouder de salarisverhoging had moeten tegenhouden. De SP vindt dat de minister de Kamer eerder had moeten informeren en de ChristenUnie wil weten wat hij de top van de bank nu precies heeft toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl