NOS Nieuws

Commissaris ABN Amro weg wegens ophef

Peter Wakkie, hoofd van de commissie beloningsbeleid bij de raad van commissarissen van ABN Amro, treedt met onmiddellijke ingang af.

Wakkie was binnen de raad van commissarissen van ABN Amro verantwoordelijk voor het beloningsbeleid. Hij stapt op omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor het omstreden besluit om de raad van bestuur van de bank een loonsverhoging te geven van 100.000 euro.

Het besluit leidde tot een storm van kritiek, ook in de Tweede Kamer. Minister van Financiën Dijsselbloem distantieerde zich van de loonsverhoging. Vorige week stelde hij de verkoop van de genationaliseerde bank uit vanwege de commotie over de salarisverhogingen voor de top van de bank.

In een persbericht zegt Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur: "Ik heb Peter Wakkie leren kennen als een bevlogen en betrokken commissaris en ik ben hem erkentelijk voor zijn commitment."

Onverwacht

Wakkie verdedigde het besluit vanmiddag nog in NRC Handelsblad: "Wij vonden dat de bestuurders aanspraak mochten maken op die verhoging van een ton".

De commissarissen van de bank wisten dat ze een omstreden besluit namen toen ze de top van de bank een loonsverhoging gaven, "maar op deze omvang hadden we niet gerekend", zegt Wakkie in de krant.

"Ik had verwacht dat de minister anders zou reageren. Dat hij zou zeggen: dit besluit is onder mijn voorganger genomen. Wat ik ervan vind, is niet relevant.”

Wakkie was sinds eind 2009 lid van de raad van commissarissen. Hij is advocaat en was ook lid van de raad van bestuur van Ahold. Hij is eind 2009 bij Ahold met pensioen gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl