Oppositieleider Muhammadu Buhari zaterdag bij de verkiezingen AFP

De Nigeriaanse oppositieleider Buhari heeft het presidentschap opgeëist. Een woordvoerder van zijn partij APC heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat Buhari de verkiezingen van afgelopen weekend heeft gewonnen.

"De bevolking van Nigeria heeft de macht overgenomen", aldus de woordvoerder. Hij zei er niet aan te twijfelen dat zittend president Jonathan zijn nederlaag snel zal toegeven. 

Tussenstanden

Er is in Nigeria nog geen officiële uitslag. In alle tussenstanden ging Buhari aan de leiding, maar het was tot nu toe lastig om conclusies te trekken. De stemmen die nog niet waren geteld, kwamen vooral uit gebieden waar Jonathan erg populair is. Hij is een christen, Buhari een moslim.

Als Jonathan inderdaad is verslagen, is het voor het eerst dat een zittend president de verkiezingen verliest. De APC van Buhari spreekt van "een historisch moment".

Staatsgreep

Oud-legerleider Buhari was al eerder president, tussen 1983 en 1985. Hij was aan de macht gekomen door een staatsgreep en werd zelf ook afgezet na een coup. Daarna omarmde hij de democratie en verloor sindsdien verschillende presidentsverkiezingen.

Al direct na de stembusgang klonken er over en weer beschuldigingen van verkiezingsfraude. Waarnemers verwachten dan ook dat de verliezer de uitslag zal aanvechten. 

STER reclame