NOS Nieuws

Balgstuw bij Kampen opgeblazen vanwege storm

De opblaasbare dam bij Kampen is dicht in verband met de storm. Het scheepvaartverkeer op het Ramsdiep, tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer, was daardoor een uur gestremd.

De schepen moesten wachten totdat de Stormvloedkering Ramspol, zoals de balgstuw ook wordt genoemd, was opgeblazen met water en lucht.

Niet uitzonderlijk

De stormachtige wind veroorzaakt hogere waterstanden langs de kust en het IJsselmeer. Rijkswaterstaat heeft ook de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten. Ook de Haringvlietsluizen zijn dicht.

Volgens Rijkswaterstaat is er geen sprake van een uitzonderlijke situatie. De waterstanden van vandaag komen enkele keren per jaar voor. In Hoek van Holland wordt de hoogste waterstand rond 13.45 uur verwacht, in Den Helder rond 17.30 uur en in Delfzijl even na 22.30 uur.

Bij Delfzijl worden vanavond de dijkdoorgangen gesloten door het waterschap om te voorkomen dat inwoners natte voeten krijgen.

Veerdiensten

In het noorden van het land wordt een groot deel van de bruggen tijdelijk niet bediend. Ook de Vlakebrug, de brug Grevelingensluis, de Van Brienenoordbrug en de Merwedebrug gaan niet open vanwege de zware windstoten.

Vanwege de hoge waterstand is de veerdienst van en naar Vlieland aangepast. Rederij Doeksen meldt dat de veerboot naar Terschelling vandaag niet vaart.

Volgens RTV Noord waarschuwen medewerkers van Wagenborg passagiers op de veerboot naar Schiermonnikoog dat de laatste veerboot door het hoge water waarschijnlijk niet afvaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl