Minister Dijsselbloem (PvdA) van Financiën
NOS Nieuws

'Dijsselbloem zou hoger loon ABN Amro verdedigen'

De omstreden loonsverhoging voor de raad van bestuur van ABN Amro zou publiekelijk verdedigd worden door minister Dijsselbloem van Financiën. Dat schrijft bestuursvoorzitter Gerrit Zalm in een brief van augustus 2014 aan het NLFI, de stichting die namens de minister de bank beheert. De brief met die toezegging is in bezit van NRC. Daarin schrijft Zalm ook dat Dijsselbloem "zijn tevredenheid heeft geuit over de manier waarop de beloningsdiscussie is opgelost."

Na het bekend worden van de 100.000 euro die zes leden van de raad van bestuur erbij zouden krijgen noemde Dijsselbloem het "een graat in de keel" en "donders vervelend". De hele Tweede Kamer viel over de loonsverhoging. Zondag besloot de raad van bestuur de verhoging terug te draaien.

In de brief, ondertekend door Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt, schrijft Zalm dat Dijsselbloem in een gesprek heeft "toegezegd dat hij de uitkering van deze toeslag zal verdedigen".

Onverstandig

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft de minister er nooit een misverstand over laten bestaan wat hij van een loonsverhoging vond. "Hij heeft gewaarschuwd voor de schade voor de bank. Tegelijkertijd heeft hij erkend dat het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en in dat licht te verdedigen."

De raad van commissarissen besloot vast te houden aan de loonsverhoging.

Dijsselbloem heeft ten overstaan van de Kamer steeds gezegd dat er juridisch niks mis is met de loonsverhoging. In de Kamer zei Dijsselbloem hierover: "Ik heb tegen de raad gezegd dat ik de bestuurders het recht op deze verhoging niet ontzeg, maar het gezien de maatschappelijke omstandigheden onverstandig vind."

De loonsverhoging is in maart vorig jaar al formeel goedgekeurd door de minister. ABN Amro heeft een week voor het verschijnen van het jaarverslag, op 20 maart, het verslag naar de aandeelhouders gestuurd, het NFLI en minister Dijsselbloem. In de begeleidende brief zou de bank nadrukkelijk gewezen hebben op de gevoelige loonparagraaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl