NOS Nieuws

Kamer: voorlopig geen beursgang ABN Amro

De Tweede Kamer wil dat de beursgang van ABN Amro voorlopig wordt uitgesteld. Een meerderheid benadrukt dat er steeds meer vragen rijzen.

Eerst was er commotie over misstanden in Dubai, daarna kwam de discussie over de verhoging van de salarissen aan de top en Kamerleden willen nu ook opheldering over een verhaal in het Financieele Dagblad. Volgens het FD verwijt De Nederlandsche Bank (DNB) ABN Amro dat de bank onvoldoende inzicht heeft in de nevenfuncties en privébelangen van de eigen commissarissen.

Dijsselbloem

ABN Amro zegt daar zelf over dat de bank wel degelijk inzicht geeft en dat de bevindingen van DNB inmiddels achterhaald zijn. Het ministerie van Financiën wil er niets over kwijt. Minister Dijsselbloem maakte vrijdag al bekend dat vanwege de vragen in de Kamer over de salarissen de beursgang nog niet doorgaat.

Over het stuk in het FD zegt Financiën vandaag: "Het is vertrouwelijke informatie van DNB aan ABN Amro; het ministerie beschikt daar niet over." Kamerleden willen weten wat er van de berichten klopt. Ze hebben ook vragen over de rol van het ministerie.

Hoed en rand

Kamerlid Nijboer van regeringspartij PvdA maakt zich zorgen: "De Kamer moet van de hoed en de rand weten. Dat is een voorwaarde om in rustig vaarwater te komen en de bank op eigen benen te laten staan." Hij benadrukt dat de PvdA ervan overtuigd moet zijn dat de bankiers dienstbaar zijn aan de samenleving en van onbesproken gedrag zijn.

CDA-Kamerlid Omtzigt vindt dat ABN Amro eerst volledige openheid moet geven aan de minister van Financiën en dat pas later een beursgang aan de orde kan komen. "Niemand wil in ABN Amro investeren zonder weet te hebben van alle problemen bij de bank."

Opeenstapeling

D66-woordvoerder Koolmees spreekt van een opeenstapeling van slecht nieuws rond ABN Amro. "Zolang er onzekerheid en onduidelijkheid is, is het niet verstandig om over een beursgang te praten."

ChristenUnie-Kamerlid Schouten heeft het over een "reeks van zaken die naar buiten komen". Ze wil dat de minister allerlei scenario's uitzoekt over de toekomst van de bank, waaronder een coöperatie. "Een beursgang heeft geen haast."

Hoorzitting

GroenLinks-Kamerlid Klaver wil de beursgang zeker een tot twee jaar uitstellen. De SP liet eerder al weten dat de beursgang helemaal niet moet doorgaan. Er komt zeker een debat over ABN Amro en mogelijk houdt de Kamer ook nog een hoorzitting met de top van de bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl