KPN-topman Eelco Blok. ANP

De vakbonden willen dat KPN-bestuursvoorzitter Eelco Blok afziet van zijn bonus en meer investeert in het bedrijf en in cao-afspraken. FNV, CNV, De Unie, Qlix en VHP dreigen de komende cao-onderhandelingen op scherp te zetten als de topman zijn bonus niet inlevert.

De bonden hadden vandaag overleg met de raad van commissarissen van KPN, omdat zij de beloning van Blok ongepast vinden. "Binnen één jaar tijd is de beloning voor Blok door bonussen met 50 procent gestegen naar 2 miljoen euro. En dat terwijl er tegelijkertijd enorm wordt bezuinigd op personeel", klinkt het in koor.

Media

KPN zegt in een reactie dat het sinds vorige week in onderhandeling is met de vakbonden over een nieuwe cao. "Deze onderhandelingen voeren wij aan de onderhandelingstafel en niet via de media”, zegt een woordvoerder.

Vorige maand al bleek uit het jaarverslag van KPN dat Blok een extra bonus van 425.000 euro heeft gekregen in verband met de verkoop van E-Plus. Die Duitse mobiele dochter bracht miljarden op die het bedrijf goed kon gebruiken om de financiële positie te verbeteren. De reguliere bonus van de topman verdubbelde tot 548.000 euro.

Basissalaris

Blok verdiende het afgelopen jaar 1,8 miljoen euro basissalaris plus variabele beloningen, tegen 1,1 miljoen euro in 2013. Die toename is tegen het zere been van de bonden omdat onder zijn bewind duizenden banen zijn verdwenen. Ook vorig jaar werden nieuwe reorganisaties aangekondigd.

"KPN is een prachtig, innovatief bedrijf. Daar blijft niets van over als de directie blijft vasthouden aan krimpen en banen schrappen en zichzelf daarvoor ook nog eens uitbundig beloont. Wij willen dat er nu echt een langetermijnvisie komt, met meer waardering en zekerheid voor alle medewerkers", zegt Joost van Herpen namens alle vakbonden.

Cao-onderhandelingen

De huidige cao van KPN loopt woensdag (1 april) af. "In de komende onderhandelingen staan wij op scherp. We willen meer zekerheid, werkgelegenheid en koopkracht voor de medewerkers van KPN. Als de bonus van Blok niet wordt geblokkeerd, kan de werkgever op evenredige extra eisen rekenen voor het personeel", waarschuwt Van Herpen.

STER reclame