NOS Nieuws

'We hebben veel informatie, maar we zijn er nog niet'

Westerbeke: wie heeft het vervoer van het Buk-raketsysteem gezien?

Het internationale onderzoeksteam heeft nog altijd meer informatie nodig over de vliegramp met de MH17 in Oost-Oekraïne. De onderzoekers doen daarom een getuigenoproep. "We hebben veel informatie binnen, maar we zijn er gewoon nog niet", zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke.

Westerbeke, die het internationale onderzoek coördineert, benadrukt dat het onderzoek goed verloopt. Het komt vaker voor dat het Openbaar Ministerie in moeilijke zaken een getuigenoproep doet. "En we hebben het hier over een internationaal, groot onderzoek waar heel veel kanten aan zitten."

Buk-raketsysteem

Het onderzoeksteam heeft een filmpje met de oproep online gezet. In dat filmpje wordt veel aandacht besteed aan het scenario dat het vliegtuig is neergehaald door een Buk-raket. "We hebben aanwijzingen gevonden die in een bepaalde richting wijzen, en we willen graag getuigen spreken die ons scenario kunnen bevestigen of die kunnen zeggen dat het heel anders is gegaan."

"Maar we onderzoeken meerdere scenario's. We zullen maar één keer een goede conclusie kunnen trekken, die ook internationaal zal moeten worden geaccepteerd. Dat kan pas als we een volledig beeld hebben van wat er is gebeurd."

Het belangrijkste doel is het leveren van strafrechtelijk bewijs. Daar is nog veel meer informatie voor nodig, zegt Westerbeke. "Maar ik heb goede hoop dat de daders voor de rechtbank zullen komen."

Eind van het jaar

Het is nog niet duidelijk of de onderzoekers ook naar Oekraïne zullen gaan om getuigen te spreken. "Het is een gebied waar je niet makkelijk kunt komen. De getuigen kunnen ook mailen en bellen, en ze kunnen hun informatie uploaden."

Wanneer het onderzoek afgerond kan worden, is niet bekend. "We hebben steeds gezegd dat we dit jaar nog nodig zullen hebben. Aan het eind van het jaar kijken we hoe ver we dan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl