Presentatrice Anita Witzier zegt dat ze niet van de onenigheid op de hoogte was KRO
NOS Nieuws Binnenland

'Patiënten onder druk gezet voor programma Witzier'

Voorafgaand aan de opnames van het televisieprogramma Anita wordt opgenomen, dat gemaakt is in een psychiatrische instelling, was onenigheid tussen de patiënten van de instelling en de directie. Volgens Trouw heeft de directie van GGz Centraal patiënten onder druk gezet om mee te werken. 

GGz Centraal spreekt de beschuldiging tegen, maar bevestigt wel dat de patiënten in eerste instantie twijfelden over medewerking aan het programma. 

Privacy 

Het programma, waarvoor Anita Witzier zich een aantal weken liet opnemen in een kliniek, is gemaakt op twee locaties in Hilversum en Almere. Patiënten in Almere, die in een later stadium bij het project werden betrokken, wilden niet dat er bij hen werd gefilmd. Zij vonden dat in strijd met de privacyregels van de instelling.

De patiënten, verenigd in de cliëntenraad, stapten naar een landelijke bemiddelaar voor zorginstellingen. Die gaf hun gelijk, waardoor de patiënten formeel de mogelijkheid kregen de opnames te blokkeren. 

Financiële gevolgen

Kort na die uitspraak is de directie van GGz Centraal in gesprek gegaan met de cliëntenraad, blijkt uit interne stukken die Trouw in handen heeft. Daarin benadrukte de directie dat het stilleggen van het project grote financiële gevolgen zou hebben. 

Elke vorm van uitstel zou GGz Centraal tonnen kosten. Producent Skyhigh TV kon "niet meer worden gestopt", tenzij er geld op tafel kwam. Mogelijk zou dat ten koste gaan van de directe zorgverlening.

Volgens Trouw kwamen de patiënten daarop "in gewetensnood". Ze waren onder meer bang voor personele consequenties en besloten daarom de opnames niet te blokkeren. 

"Geen sprake van druk"

GGz Centraal bevestigt het overleg tussen de directie en de cliëntenraad. Daarin is gesproken over "eventuele financiële consequenties van uitstel of afstel van het programma", staat op de website van de instelling. 

De instelling benadrukt dat nooit is gedreigd. "Er is op geen enkel moment sprake geweest van druk van de raad van bestuur of de directie naar de cliëntenraad Flevoland." Ook producent Skyhigh heeft nooit druk gezet, zegt GGz Centraal.

Te goeder trouw

Presentatrice Anita Witzier zegt in Trouw dat ze niet van de onenigheid op de hoogte was. "Tegen ons werd verteld dat alle neuzen dezelfde kant op stonden. We zijn te goeder trouw geweest."

KRO-NCRV laat in een verklaring weten dat het een interne kwestie betreft bij GGz Centraal waarbij zowel KRO-NCRV als Skyhigh TV niet betrokken zijn. De omroep benadrukt dat 'het belang van de patiënt altijd voorop heeft gestaan.' Als patiënten niet in beeld wilden, gebeurde dat ook niet.

De serie Anita wordt opgenomen werd begin dit jaar uitgezonden door de KRO-NCRV. Vorige week was de laatste aflevering.

STER reclame