Het eerste nieuwe kenteken NOS

Vanmiddag gaan de eerste auto's met een nieuw soort kenteken de weg op. De dienst wegverkeer RDW begint met de uitgifte van een nieuwe reeks nummerborden. 

De nieuwe serie heeft drie cijfers in het midden en begint met kentekenplaat GB-001-B. De oude serie was zo goed als op, zegt de RDW. 

Niet alleen de combinatie van cijfers en letters is nieuw, de platen worden ook op een andere manier bevestigd. Door ze op die manier vast te te maken, worden de nummerborden hopelijk minder snel gestolen. 

Het eerste nieuwe kenteken werd om 13.00 uur in Den Haag uitgegeven. Minister Schultz van Haegen overhandigde de auto met de nummerplaat aan hulporganisatie Het vergeten kind

Geheime datum

De RDW maakt van tevoren nooit bekend wanneer precies met een nieuwe serie wordt gestart. De dienst wil voorkomen dat in de aanloop ernaartoe de autoverkopen iets inzakken.

Veel mensen denken dat een auto meer waard is met een nieuw kenteken. Als zij zien dat de oude reeks bijna op is, wachten ze tot de nieuwe serie wordt uitgegeven. 

Of auto's met een nieuw nummerbord daadwerkelijk meer waard zijn heeft de RDW zelf nooit onderzocht, maar een woordvoerder zegt ervan uit te gaan dat het zo is. "Zo zien we op sociale media berichten dat mensen wachten met het op naam zetten van hun importauto's, omdat een auto met een nieuw kenteken toch wat meer waard is."

STER reclame