Guus Hiddink
NOS Voetbal

'Hiddink maakt balbezit te belangrijk'

Bondscoach Guus Hiddink bekende zaterdag na het 1-1 gelijkspel tegen Turkije dat hij vindt dat "Oranje niet tot de top van Europa behoort". Maar daar is data-analist Tijs Rokers het niet mee eens.

"Oranje staat in twee klassementen bovenaan in de EK-kwalificatie: het is de ploeg met het meeste balbezit en met de meeste voorzetten vanaf de flanken", aldus Rokers.

Weinig effectief

Aan die twee eerste plekken heeft Oranje in de praktijk echter vrij weinig, stelt Rokers. Dat komt volgens de data-analist omdat de ploeg verre van effectief is. "Nederland behaalt een heel laag rendement in balbezit. In de eerste helft had Oranje 76 procent balbezit. Dat is heel hoog. Maar als we dat balbezit 'afpellen' had Nederland in totaal 349 passes en Turkije 107."

"Maar in de laatste dertig meter loopt dat verschil al terug naar 36 om 28. In het strafschopgebied is er door Nederland 7 keer geprobeerd om iemand aan te spelen. Turkije deed dat 5 keer. Kortom: al dat balbezit levert bijzonder weinig op; balbezit is dus niet heiligmakend."

EK-kwalificatie: Nederland - Turkije

Voorzetten van de zijkant

Ook de voorzetten van de zijkant bleken zaterdag niet effectief, zegt Rokers. "Gemiddeld levert 1 op de 10 voorzetten gevaar op. Dat is een heel laag rendement. Nederland komt in totaal op 26 van die voorzetten, en daar komt niet zo veel gevaar uit."

Er was daarbij wel een duidelijk verschil tussen spits Klaas-Jan Huntelaar en debutant Bas Dost. "Oranje had moeite om Huntelaar te bereiken. Eens in de 3,5 minuut deed hij iets met de bal. Bij Dost was dat eens in de 1,8 minuut. Dost werd in de kortere tijd dat hij speelde dus gemiddeld wel vaker gevonden, maar ook weer met een heel laag rendement."

'Balbezit is niet zo belangrijk'

Volgens Rokers is dat gebrek aan effectiviteit te wijten aan de conservatieve denkwijze van bondscoach Hiddink. "Hij hangt nog heel erg in oude denkmethoden. Hij heeft de overtuiging dat je met veel balbezit wedstrijden gaat winnen, maar zo werkt het al lang niet meer."

"Ik denk dat Turkije Nederland een goede les heeft geleerd door te laten zien dat balbezit helemaal niet zo belangrijk is. De bal verliezen is niet zo erg, zolang je hem maar met een plan verliest. Op die manier scoorde Turkije tegen Nederland."

Van Gaal vs Hiddink

Daar zit dan ook het grote verschil tussen Hiddink en de vorige bondscoach, Louis van Gaal. "Van Gaal wist: we gaan tijdens het WK niet het mooiste voetbal spelen, maar we kunnen er wel ver mee komen", zegt Rokers.

"Hiddink blijft een beetje hangen in: 'ik wil heel mooi voetbal spelen en dominant zijn'. Maar in het huidige voetbal ga je daar geen cups mee winnen."

Oranje-reserves op het veld, basis blijft binnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl