Een Oeigoer met baard Todenhoff / Flickr / Creative Commons - by-sa

Een Chinese man is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat hij een baard heeft laten staan. Een rechter in de autonome regio Xinjiang oordeelde dat hij daarmee problemen heeft uitgelokt.

Baardgroei wordt geassocieerd met extremisme en wordt daarom ontmoedigd. Een jaar geleden werd een campagne gestart tegen baarden. Ook werd een beloning uitgeloofd aan mensen die hun buren en kennissen met een baard aangaven.

Deze door de Chinese overheid opgelegde regels druisen in tegen de culturele tradities van de islamitische Oeigoeren die in de provincie wonen. De spanningen tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen zijn daardoor toegenomen.

Boerka

Ook de vrouw van de veroordeelde Oeigoer moet de cel in. Zij droeg een boerka waardoor haar gezicht bedekt was en ook dat mag niet in Xinjiang. Zij kreeg twee jaar gevangenisstraf van de rechter. 

Volgens de lokale autoriteiten was het echtpaar meerdere keren gewaarschuwd. Sinds begin dit jaar is in Xinjiang een aantal mensen veroordeeld die de regels met betrekking tot het dragen van baarden en boerka's hebben overtreden.

STER reclame