NOS Wielrennen

Luca Paolini wint Gent-Wevelgem

Paolini sterkste in Gent-Wevelgem

Luca Paolini heeft de 77ste editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De Italiaan van Katjoesja was in de 239 kilometer lange, door slagregens en rukwinden geteisterde survivaltocht de fitste van het peloton. Niki Terpstra eindigde als tweede.

Paolini reed op zes kilometer van de meet weg bij zijn vluchtmaten Niki Terpstra, Sep Vanmarcke, Jens Debusschere, Stijn Vandenbergh en Geraint Thomas en hield stand. Terpstra werd tweede en de E3-winnaar Thomas derde.

Waaiervorming

Nog voor de eerste van negen hellingen (Casselberg, na 120 kilometer) was het peloton in stukken gebroken. Een aantal renners was door de wind van de fiets geblazen of op het natte wegdek onderuit gegaan, waaiervorming deed de rest.

Voorin kwam een tweede waaier terug bij de eerste groep en behoudens Mark Cavendish en Bradley Wiggins zaten bij de eerste passage van de Kemmelberg, op 75 kilometer van streep, nog alle kandidaatwinnaars bij de veertig man op kop.

Machine stokt

Maarten Tjallingii was een van de koplopers en hij reed even voor alle favorieten uit. De Belg Jurgen Roelandts passeerde hem op de Monteberg en vervolgde solo zijn weg. Roelandts gaf vol gas en reed almaar verder weg bij de zes achtervolgers Terpstra, Thomas, Paolini, Vanmarcke, Debusschere en Vandenbergh. Hij pakte twee minuten en degradeerde en passant de rest van het veld tot figurant.

De zege leek binnen handbereik, maar na de laatste helling stokte de machine. Met nog 18 kilometer te gaan werd Roelandts opgepakt en achtergelaten. Terpstra reed in de spannende finale lek, kwam terug, demarreerde en werd ook weer ingelopen.

Hij reed ook even voorop met Paolini, maar de beresterke Thomas kwam, met Vandenbergh in zijn spoor, weer terug. Ook Vanmarcke en Debusschere knokten zich terug naar voren. Paolini plaatste een daarna eerst een plaagstootje en sprong vervolgens op zes kilometer van de streep zo hard weg, dat de rest zich op slag gewonnen gaf.

Thomas waait van fiets bij Gent-Wevelgem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl