Noël van 't End tijdens het NK judo (archief)

Goud judoka Van 't End in Samsun

Judoka Noël van 't End heeft bij de grand prix in Samsun goud veroverd in de klasse tot 90 kilogram. Van 't End had in de finale genoeg aan twee yuko's om de Serviër Aleksandar Kukolj te verslaan.

De 23-jarige judoka uit Den Dolder, die zijn tweede grand prixtoernooi won, was een klasse apart in Turkije. Hij kreeg in zijn vijf partijen geen enkele score tegen. Hoogtepunt was zijn halve finale tegen de Israëliër Li Kochman. Van 't End klopte zijn opponent in 30 seconden met ippon.

In dezelfde klasse won Guillaume Elmont zijn eerste partij. De wereldkampioen van 2005 lag vervolgens tegen Islam Bozbajev na achttien seconden op zijn rug.

Andere Nederlanders stellen teleur

Henk Grol, de mondiale nummer zeven, leed in zijn eerste partij in de klasse -100 kg een verrassende nederlaag tegen Miklos Cirjenics. De Hongaar (IJF-33) maakte de enige score van de wedstrijd (yuko) en dat volstond voor een zege op de Groninger.

Michael Korrel verscheen in dezelfde klasse ook maar een keer op de tatami. Roy Meier (+ 100 kg) kwam in Turkije ook maar een keer in actie.

Voor Guusje Steenhuis (-78 kg) duurde het toernooi eveneens maar een partij. Tessa Savelkouls begon in haar klasse (+78 kg) met een knappe zege op ippon, maar strandde vervolgens in de tweede ronde.