NOS Voetbal

Louis van Gaal is geen 'boze en strenge meneer'

Louis van Gaal is geen 'boze en strenge meneer'

Louis van Gaal kwam deze week uitgebreid aan het woord in het Zapp Weekjournaal. De succestrainer werd geïnterviewd door de 10-jarige Timo, die aan een spierziekte lijdt. Uiteraard ging het over de stichting Spieren voor Spieren, waarvan Van Gaal ere-ambassadeur is. Maar het ging ook over voetbal.

Van Gaal bekent onder meer dat hij trainer is geworden omdat hij te ongeduldig was als leraar. "Ik vond het als gymnastiekleraar erg leuk om met jonge mensen te werken. Ook omdat je dan jong blijft. Alleen had ik niet zoveel geduld als leraar. En als leraar moet je wel heel veel geduld hebben. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar de sport. Dan kan je veel meer de spelers achter hun vodden aanzitten."

Tijdens het afgelopen WK voetbal vond de toenmalige bondscoach de strafschoppenseries tegen Costa Rica en Argentinië de spannendste momenten van het toernooi. "Dat zijn de momenten waarop je het minste invloed hebt. Ik heb nog geprobeerd om enige invloed uit te oefenen, door de keeper te wisselen. Maar het is een loterij, dat weet je."

Strafschoppen afschaffen

"Je weet niet welke spelers zich kunnen focussen op dat moment. Natuurlijk had ik mijn rijtje al klaar. En al die jongens wisten zeker dat ze hun penalty zouden gaan benutten. Maar uiteindelijk gebeurt dat niet. De ene keer wel, tegen Costa Rica schoten we ze er allemaal in. Maar tegen Argentinië niet. En dat in de halve finale, dat is wel sneu."

De huidige trainer van Manchester United vindt sowieso dat strafschoppenseries moeten worden afgeschaft. "Ik vind niet dat je een wedstrijd zo moet laten eindigen. Maar ik kan het niet in mijn eentje veranderen. Dat vind ik wel jammer. Penalty's hebben niets met het spel te maken. Ik vind dat je altijd het spel moet spelen, het voetbalspel, om een beslissing te forceren."

Spanning bij Louis van Gaal na zijn wereldberoemde keeperswissel

Mooiste tijd

Het succesvolle WK van afgelopen zomer was niet de mooiste tijd die Van Gaal als trainer heeft meegemaakt. "Ik ben met Oranje geen kampioen geworden, dus dat kan ik niet zeggen. Maar het was wel de beste groep waarmee ik ooit gewerkt heb. Maar nu ben ik bij Manchester en heb ik ook een groep die alles uit zichzelf wil halen. Dat is ook heel mooi."

"Het gaat ook om de omstandigheden waarin je moet werken. AZ was de kleinste club waarbij ik heb gewerkt. Daar waren de organisatie en de mensen fantastisch. Daar hebben we ondanks een kleine begroting een topsportklimaat gemaakt en zijn we ook kampioen geworden. Eigenlijk vind ik dat een grote prestatie." Over de mooiste ervaring uit zijn leven hoeft Van Gaal niet lang na te denken: "De tocht met de rondvaartboot door Amsterdam, nadat we met Ajax de Champions League-finale gewonnen hadden."

Geen boze en strenge meneer

Interviewer Timo wilde ook nog weten of Van Gaal het vervelend vindt dat hij vaak als "een boze en strenge meneer" wordt gezien. "Dat is ook niet correct", aldus de succescoach. "Als je mijn spelers hoort, die zeggen heel iets anders over mij."

"Van buitenaf kun je natuurlijk in beeld brengen dat ik streng overkom. Maar als je dat tien keer overbrengt, en je brengt niet tien keer het andere beeld over, is het logisch dat mensen zo'n beeld van je krijgen. Maar iedere keer als ik mensen weer persoonlijk ontmoet, dan zeggen ze allemaal: goh, je valt wel erg mee."

Timo (10) interviewt Louis van Gaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl