Tomas Rosicky (l) in duel met Igors Tarasovs

Tsjechië verspeelt punten tegen Letland

Tsjechië heeft onverwacht punten laten liggen in de EK-kwalificatiereeks. In Praag speelde de ploeg met 1-1 gelijk tegen het nietige Letland.

Door het gelijkspel komt Tsjechië na vijf wedstrijden op 13 punten en heeft het een punt meer dan IJsland. De voorsprong op Nederland is zeven punten, maar Oranje komt later vanavond nog in actie tegen Turkije.

Vooraf werd gerekend op een makkelijke avond voor Tsjechië. Oranje won in november nog met 6-0 van voetbaldwerg Letland en de koploper in groep A won tot dusverre al zijn wedstrijden.

Maar al snel werd duidelijk dat de wedstrijd geen eenrichtingsverkeer richting het Letse doel zou worden in Praag. De Letten waren niet van plan zich in te graven in het eigen doelgebied en vielen aan wanneer ze de ruimte kregen.

Zo ook na half uur spelen, toen slordig balverlies van Jaroslav Plašil na een vrije trap een razendsnelle counter inleidde. Aleksejs Visnakovs kreeg de bal in de middencirkel perfect mee, sprintte in een rechte lijn richting het Tsjechische doel en rondde koelbloedig af: 0-1.

Vijf minuten later had het 0-2 kunnen staan, toen een corner gevaarlijk voorlangs het doel van Petr Cech schoot, maar de bal onaangeroerd over de achterlijn verdween.

De Tsjechen namen in het vervolg van de eerste helft de regie in handen, maar brachten de Letse verdediging niet in grote problemen. In de tweede helft kreeg de wedstrijd dan alsnog het verwachte beeld: Tsjechië in de aanval en Letland ver teruggetrokken op de eigen helft.

David Lafata was twee keer dicht bij een Tsjechische treffer met een kopbal, maar de bovenkant van de lat en een knappe reflex van doelman Andris Vanins zaten hem in de weg. Tussendoor ging een schot van Václav Procházka maar net naast.

De Letten kwamen nog amper aan aanvallen toe, maar een goed schot van Deniss Rakels dwong Cech na ruim een uur spelen nog wel tot een belangrijke redding. Vlak voor tijd leek Cech de schlemiel te worden, toen hij bijna geklopt werd door een lob van Valerijs Sabala, maar de bal rolde net naast het doel.

Tsjechië viel in die slotfase met de moed der wanhoop aan en werd in de negentigste minuut alsnog beloond voor het harde werken. De Letse doelman kreeg de bal niet goed weg en Vaclav Pilar schoot van dichtbij raak.

In de derde minuut van de extra tijd ging Tsjechië er nog bijna met de volle drie punten vandoor, maar dat bleef Letland bespaard.