2008: Tuncay Şanlı (boven) bespringt doelpuntenmaker Nihat Kahveci. Turkije versloeg Tsjechië met 3-2.

Turkije verlangt naar Europees succes van 2008

De EK-kwalificatiewedstrijd in de Amsterdam Arena is voor het Nederlands elftal een belangrijk duel, maar bij tegenstander Turkije ligt de druk misschien nog wel hoger. Bij een nederlaag kan de ploeg van bondscoach Fatih Terim het EK in Frankrijk wel vergeten.

Ervan uitgaande dat IJsland (op bezoek bij Kazachstan) en Tsjechië (thuis tegen Letland) hun wedstrijden winnend afsluiten, lijkt het dan voor Turkije met nog vijf wedstrijden voor de boeg een onmogelijke missie om plaatsing voor het EK af te dwingen.

Drie keer eerder op EK

De ploeg heeft nu vier punten, twee minder dan Oranje. Tsjechië leidt in groep A met twaalf punten en IJsland staat tweede met negen. De nummers één en twee plaatsen zich direct voor het EK, evenals de beste nummer drie. De overige acht nummers drie spelen play-offs voor de laatste vier tickets.

Uitschakeling voor het EK zou voor het Turkse elftal de zoveelste teleurstelling zijn van de laatste jaren. Turkije, een land met meer dan 80 miljoen inwoners en na Rusland en Duitsland het grootste Europese land, wacht al sinds 2008 op deelname aan een groot toernooi. De Turken waren twee keer actief op een WK (1954 en 2002) en alleen in 1996, 2000 en 2008 aanwezig op een EK.

Spektakel in 2008

De Turkse voetbalfans zullen verlangen naar het laatste Europese succes. Tijdens het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk noteerde Turkije de laatste uitschieter. Ook toen stond het nationale elftal onder leiding van bondscoach Terim.

Met spectaculaire wedstrijden reikte de ploeg tot de halve finales. Duitsland won die wedstrijd door met 3-2 te winnen, dankzij een doelpunt van Philipp Lahm in de laatste minuut.

EK 2008: spektakel bij Turkije-Tsjechië

Slotfase

In de groepsfase en kwartfinale hadden juist de Turken het geluk aan hun zijde. In liefst drie wedstrijden werd in de slotfase de overwinning uit het vuur gesleept. In de groepsfase werd Zwitserland in de 93ste minuut verslagen (2-1) en tegen Tsjechië werd in het laatste kwartier een 0-2 achterstand weggewerkt (3-2). Nihat Kahveci maakte in de 89ste minuut de winnende treffer.

In de kwartfinale kwam Kroatië in de 119de minuut op 1-0, maar in de 122ste minuut zorgde Semih Şentürk nog voor een strafschoppenserie, die door de Turken winnend werd afgesloten.