Hugo Walker in zijn rol als voetbalcommentator
NOS Sport

'Hugo leeft voort, een legende'

Hugo Walker zal tot in lengte van dagen worden herinnerd om zijn gevleugelde uitspraken. "Als je erin slaagt om zo voort te leven, dan heb je heel wat bewerkstelligd. Dan ben je een legende", reageert Kees Jansma op het overlijden van zijn oud-collega.

"Hugo had mooie oneliners zoals 'Technisch goed' en 'Komt dat schóóóóót'", zegt Jansma, die als toenmalig hoofdredacteur van Studio Sport ook weleens aanvaringen met Walker had. "Hij voelde dan te weinig waardering en vond dat hij betere wedstrijden verdiende. Maar in die tijd vond ik Theo Reitsma de beste."

"Je ziet hoe groot Hugo nog is"

"Maar als je ziet hoe men nog over hem praat, dan zie je hoe groot hij nog is. Een betere waardering kun je dan eigenlijk niet krijgen", aldus Jansma.

Ook Evert ten Napel bewaart goede herinneringen aan Walker. "Een buitengewone commentator en bovendien een aimabel mens", aldus Ten Napel. "En we kennen Hugo natuurlijk als de man die een flinke sigaar kon roken."

De legendarische uitspraken van Hugo Walker

Maandagochtend

Ten Napel werkte nooit veelvuldig samen met Walker. "Hij was vrijwel nooit op de redactie omdat Hugo een freelancer was, dus we maakten hem nooit mee op een vergadering of iets dergelijks. Maar elke maandagochtend belde hij altijd met de vraag: 'hebben jullie nog wat voor mij?'"

Walker werd in 1968 samen met Jan Stekelenburg aangenomen als presentator van de Olympische Spelen bij Sport in Beeld. "Uit tien man viel de keuze op ons. Zijn presentatie-avontuur duurde niet lang, want niet veel later besloot hij om commentator te worden", zegt Stekelenburg, die ook nu nog als eindredacteur werkzaam is voor Studio Sport.

Witschge en Vierklau

Eén anekdote over Walker zit rotsvast in het geheugen van Stekelenburg. "Hij presteerde het ooit om Richard Witschge en Ferdi Vierklau door elkaar te halen bij het inspreken van een samenvatting van Ajax. Vervolgens liep Hugo naar een van onze beeldredacteuren met de melding. 'Zeg jongen, dit foutje kun jij wel eruit monteren toch?' Om vervolgens het pand te verlaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl