Een 38-jarige kok uit Bern is na de vliegtuigcrash in Frankrijk plotseling ongewild wereldnieuws geworden. Verschillende media plaatsten zijn foto bij berichten over co-piloot Andreas Lubitz, die de Airbus mogelijk opzettelijk liet verongelukken. Maar behalve dat hij dezelfde naam heeft als de co-piloot, heeft hij niks met het incident te maken.

Het was zijn Italiaanse vriendin Valeria Cellitti die opmerkte dat haar vriend in verband werd gebracht met de rampvlucht. Op Italiaanse websites, zoals die van La Repubblica en Il Messaggero, prijkten foto's van haar vriend en van het tweetal samen bij verhalen over de co-piloot. De foto's kwamen van hun Facebook-pagina's. Na een paar uur waren ze weer verwijderd. 

Door deze fout kregen de Italianen allerlei informatie over de relatie tussen Valeria en Andreas: dat de twee elkaar in 2014 hadden ontmoet, dat ze een mooie reis in Toscane hadden gemaakt, dat Valeria kunstgeschiedenis heeft gestudeerd aan de universiteit in Bern en dat haar vriend Andreas oorspronkelijk uit Bonn komt. Op één van de geplaatste foto's stonden ze voor de Dom in Siena. 

Valeria en Andreas voor de Dom in Siena Facebook

Omdat co-piloot Andreas Lubitz relatieproblemen zou hebben, openden de media de jacht op Valeria. Ze ontving talloze telefoontjes. Mijn vriend heet inderdaad Andreas Lubitz, zei ze tegen de journalisten, "maar hij is kok, is 38 jaar, en nog belangrijker: hij leeft!"

Valeria kreeg via Facebook 3000 vriendschapsverzoeken. "Ik heb geen toegang meer tot mijn account en mijn telefoon is helemaal vol. Ik dank u voor deze dag van glorie."

STER reclame