"Der Amokpilot" kopt de Duitse krant Bild vandaag
NOS Nieuws

'Co-piloot doorstond depressie en had relatieproblemen'

De Duitse co-piloot Andreas Lubitz zou zes jaar geleden 1,5 jaar onder psychiatrische behandeling hebben gestaan. Dat schrijft de Duitse krant Bild vandaag. "Hij was in die periode officieel ongeschikt om te vliegen. Volgens de krant stond die depressie vermeld in zijn vliegdossier", zegt correspondent Jeroen Wollaars.

"Daarnaast zou hij de afgelopen periode in een relatiecrisis hebben gezeten. Daar zou het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Openbaar Ministerie in Düsseldorf, zich nu nog specifieker op richten."

Gisteren maakten de Franse autoriteiten bekend dat Lubitz afgelopen dinsdag het vliegtuig van Germanwings waarschijnlijk bewust heeft laten neerstorten in de Franse Alpen.

Bij de huiszoekingen in de twee woningen waar Lubitz woonde, zou een afscheidsbrief zijn gevonden. "Maar het OM wil dat gerucht bevestigen noch ontkennen", zegt Wollaars.

In Duitsland worden ook kanttekeningen geplaatst bij de snelle conclusies van de Franse autoriteiten, vertelt Wollaars. "Sommigen vragen zich af hoe ze nu al zeker kunnen weten dat het zelfmoord was. Hoe wist Lubitz bijvoorbeeld dat een piloot op zo'n korte vlucht van twee uur naar het toilet zou gaan. Dat is ongebruikelijk."

Kritische geluiden

Ook zijn er vragen over de geluidsopnames, waarop tot het laatst de ademhaling is te horen van Lubitz. "Kun je op basis van een ademhaling een vorm van lichamelijke ziekte, falen of misschien een epileptische aanval uitsluiten?"

Correspondent Jeroen Wollaars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl