
'Co-piloot doorstond depressie en had relatieproblemen'
De Duitse co-piloot Andreas Lubitz zou zes jaar geleden 1,5 jaar onder psychiatrische behandeling hebben gestaan. Dat schrijft de Duitse krant Bild vandaag. "Hij was in die periode officieel ongeschikt om te vliegen. Volgens de krant stond die depressie vermeld in zijn vliegdossier", zegt correspondent Jeroen Wollaars.
"Daarnaast zou hij de afgelopen periode in een relatiecrisis hebben gezeten. Daar zou het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Openbaar Ministerie in Düsseldorf, zich nu nog specifieker op richten."
Gisteren maakten de Franse autoriteiten bekend dat Lubitz afgelopen dinsdag het vliegtuig van Germanwings waarschijnlijk bewust heeft laten neerstorten in de Franse Alpen.
Bij de huiszoekingen in de twee woningen waar Lubitz woonde, zou een afscheidsbrief zijn gevonden. "Maar het OM wil dat gerucht bevestigen noch ontkennen", zegt Wollaars.
In Duitsland worden ook kanttekeningen geplaatst bij de snelle conclusies van de Franse autoriteiten, vertelt Wollaars. "Sommigen vragen zich af hoe ze nu al zeker kunnen weten dat het zelfmoord was. Hoe wist Lubitz bijvoorbeeld dat een piloot op zo'n korte vlucht van twee uur naar het toilet zou gaan. Dat is ongebruikelijk."
Kritische geluiden
Ook zijn er vragen over de geluidsopnames, waarop tot het laatst de ademhaling is te horen van Lubitz. "Kun je op basis van een ademhaling een vorm van lichamelijke ziekte, falen of misschien een epileptische aanval uitsluiten?"
- liveblog
Catshuisberaad over versoepeling vanaf 28 april • 538 wil Oranjedag doorzetten ondanks kritiek
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 18 april.
Spanning Zwarte Zee loopt op: 'Rusland wil Oekraïne instabiel houden'
Opstomende oorlogsschepen, een militaire oefening en de dreiging van een invasie. Het gebied groeit uit tot het brandpunt in de relatie tussen Rusland en het Westen.
Breda vraagt kabinet of 538-Oranjedag kan doorgaan na massale ondertekening petitie
De petitie is een initiatief van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in de Brabantse stad. Zij willen dat het proefevenement, waar 10.000 bezoekers naartoe mogen, wordt geannuleerd.