Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Volwassenen die met een knuffel slapen, komt vaak voor, zegt Nienke Koedijk (36). Zij heeft Poes en deze knuffel is al bijna haar hele leven bij haar. De oortjes van Poes (32) zijn bijna kapot geaaid. Het ruggetje van Poes ligt zo goed als open, maar volgens Koedijk ziet Poes er nog goed uit voor haar leeftijd.

Lang hield Koedijk Poes verborgen, maar sinds de kunstenares bedacht dat ze gelijkgestemden wilde portretteren is Poes geen geheim meer. Meer dan zeventig mensen met een knuffel heeft ze geïnterviewd en gefotografeerd. Het resultaat, het boek Verborgen Vrienden, is vanaf vandaag te koop.

Lap

Anouk Rengelink (44) staat ook in het boek. Lap (44) is bijna altijd bij haar in de buurt. Lap heet Lap omdat het ook echt een lap is. Groen, bruin en oranje. De kleuren van begin jaren zeventig. Lap was bij de geboorte een stuk groter, maar de moeder van Anouk heeft de knuffel doorgeknipt. Ze wilde niet dat haar dochter met zo'n hele doek zou lopen. Moeder waste Lap ook nog wel. Zeer tegen de zin van Anouk in. Lap moet niet ruiken naar waspoeder, maar naar Lap.

De afgelopen dertig jaar is Lap dan ook niet gewassen. Anouk duimt en heeft Lap dan bij haar mond. Snuffelen, ruiken en veilig voelen. Dat is het belangrijkste.

Beetje stinken

Haar drie kinderen vinden het normaal, haar man Patrick (43) had geen andere keus. Meteen na hun kennismaking veertien jaar geleden werd duidelijk dat hij Anouk alleen maar kon krijgen met Lap erbij. Hij is er nu aan gewend. Alhoewel hij Lap wel een beetje vindt stinken. Maar hij realiseert zich dat Anouk nog liever een deel van bijvoorbeeld haar arm mist, dan dat ze Lap zou missen.

Hidde (9) en Fedde (5) hebben alle twee een knuffel. Vooral Fedde is gehecht aan Aap. Volgens vader Patrick ruiken de knuffels van zijn zonen een stuk zuurder dan Lap. Dochter Hannah (12) vindt zichzelf nu te oud voor een knuffel, dus die heeft ze niet meer.

'Mijn knuffel moet niet naar wasmiddel ruiken'

Verder ben ik heel normaal.

Anouk, kunstenares

Anouk heeft nooit tegen Hannah gezegd dat ze nu groot genoeg is en dat haar knuffel wel weg kan. Tegen Anouk is het wel heel vaak gezegd. Ook het duimen moest stoppen. Er werden van allerlei smerige spullen op haar duim gesmeerd, maar het stopte nooit. Volgens Anouk zal het ook nooit stoppen.

"Mijn duimen zien er goed uit, ze hebben geen lengteverschil. Mijn tanden staan niet naar voren. Ik ben verder heel normaal", zegt ze. Lang niet iedereen in haar omgeving weet van Lap. Of weet in ieder geval niet hoe belangrijk Lap in haar leven is. Ze hield Lap verborgen. Op de bank voor de televisie lag Lap bijvoorbeeld verstopt onder de kussens. Nu het boek Verborgen Vrienden er is, mag Lap er zijn, in geuren en kleuren.

STER reclame