Cristina Fernández de Kirchner AFP

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wordt niet aangeklaagd voor het belemmeren van de rechtsgang in een onderzoek naar een aanslag uit 1994. Het gerechtshof heeft een eerdere beslissing hierover van de rechter bevestigd.

Twee van de drie leden van het hof stemden tegen een vervolging van de president, met als argument dat er geen misdrijf is gepleegd. Het oorspronkelijke besluit om de president wel te willen vervolgen dateert van eind februari.

Doofpot

De kwestie kwam aan het rollen door de onopgehelderde dood van de speciale onderzoeker Alberto Nisman. Die werd in januari dood gevonden, een dag voordat hij met bewijzen zou komen voor betrokkenheid van Fernández bij een doofpotaffaire. 

Nisman lag in zijn badkamer met een kogel in zijn hoofd en een pistool naast zich. Onduidelijk is of hij zelfmoord heeft gepleegd of is vermoord. 

Joods centrum

Fernández zou de daders van een bomaanslag op een Joods centrum in 1994 in Buenos niet willen vervolgen. Bij die aanslag vielen 85 doden. Iraniërs zouden achter de aanslag zitten, maar Fernández zou hen niet willen vervolgen omdat ze een handelsovereenkomst met Iran wilde sluiten. 

De kwestie leidde tot massademonstraties van Argentijnen die eer wilden betonen aan Alberto Nisman en die opheldering en gerechtigheid eisten. Fernández zelf heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

STER reclame