Wikileaks verhuisd naar Zwitserland

time icon Aangepast

De klokkenluiderswebsite WikiLeaks is verhuisd naar Zwitserland. Dat meldden de mensen achter de site op Twitter. De site lag er sinds donderdagavond uit, toen trok provider EveryDNS de stekker uit de server. Eerder deze week stopte provider Amazon al de servers waarop de site draaide. WikiLeaks heeft verschillende servers over de hele wereld.

EveryDNS zegt WikiLeaks te hebben laten vallen omdat de constante hack-aanvallen op de site de rest van het netwerk bedreigden. De provider geeft toegang aan ongeveer 500.000 websites. WikiLeaks bevestigt dit op Twitter. WikiLeaks haalde zich deze week de woede van Amerika op de hals door diplomatieke documenten te openbaren. Die zogenoemde Embassy Files hebben al het nodige nieuws voortgebracht.

Opsporingsbevel

Zweden heeft donderdagavond gezegd te verwachten dat WikiLeaksoprichter Julian Assange snel wordt opgepakt. Er is een internationaal opsporingsbevel tegen Assange, die verdacht wordt van 'sex crimes'. Wat dat precies inhoudt is onduidelijk. In eerste instantie werd gemeld dat hij twee vrouwen had verkracht en aangerand. Nu melden verschillende bronnen, en ook zijn advocaat zou dat hebben gezegd, dat het gaat om een condoom dat niet gebruikt zou zijn of zou zijn gescheurd.

Engeland, waarvan vermoed wordt dat Assange er ondergedoken zit, zei dat ze de WikiLeaks-oprichter niet kon oppakken vanwege een vormfout. Zweden heeft die fout inmiddels rechtgezet. Zweden is niet het enige land dat Assange achter de tralies wil hebben, ook de Amerikanen maken jacht op hem. Verschillende politici hebben gezegd dat hij vervolgd moet worden, of zelfs 'geƫlimineerd'.

Assange zou zelf trouwens een 'verzekering' online hebben gezet in de vorm van een gecodeerd bestand, dat kan worden gedownload. Op het moment dat hij wordt opgepakt of er iets met WikiLeaks gebeurt, wordt het bestand voor iedereen leesbaar. WikiLeaks maakte dat bekend via Twitter.

STER Reclame