Kuiken over VVD-plan

De PvdA vindt dat het sluiten van de Europese buitengrenzen voor mensen die vluchten voor oorlog nooit een oplossing kan zijn. 

In een debat in de Tweede Kamer herhaalde PvdA-woordvoerster Kuiken haar bezwaren tegen het plan daarvoor van coalitiepartner VVD. "Niet omdat het vanwege internationale verdragen niet zou mogen, maar omdat we de morele plicht hebben om een veilige haven te zijn voor mensen die dat nodig hebben."

Kuiken benadrukte dat het geen kabinetsbeleid is. Ze maakt zich zorgen over de "onbedoelde effecten" van het VVD-voorstel. Volgens Kuiken geeft het lucht aan sentimenten als 'vol is vol'. 

Geen onaanvaardbare voorstellen

Op een vraag van D66 of de PvdA nu net als de VVD ook zelf plannen zal indienen, antwoordde ze dat ze niet met "onaanvaardbare onzinnige voorstellen" zal komen, maar dat ze blijft zoeken naar goede plannen, binnen het regeerakkoord en soms naar plannen die dat aanvullen. 

VVD-woordvoerder Azmani herhaalde zijn voorstel dat er een eind moet komen aan de asielstromen naar Europa. Hij zei dat "stilzitten geen optie" is. Hij is ervan overtuigd dat op termijn de problemen zo groot zijn dat andere partijen wel moeten meedoen. Hij vindt dat andere partijen wegkijken en de problemen niet benoemen.

Azmani erkende dat het plan in strijd is met het regeerakkoord, zoals premier Rutte dinsdag al zei. "Maar dat ontslaat mij niet van de verplichting na te denken over het grote maatschappelijke probleem."

Azmani over VVD-plan

Zoals al eerder bleek, is een Kamermeerderheid tegen het plan van de VVD. In het debat schaarden alleen PVV en de groep Bontes/Van Klaveren zich er helemaal achter. PVV-woordvoerder Fritsma noemde het wel een losse flodder, nu zo snel duidelijk is geworden dat het voorstel niet wordt uitgevoerd. SP-woordvoerster Gesthuizen betitelde het VVD-plan als een "nogal hitsige lokroep naar de PVV-achterban."

Staatssecretaris Dijkhoff

Staatssecretaris Dijkhoff benadrukte in het debat dat het VVD-plan geen voorstel van het kabinet is. "Het lijkt me niet aan ons om het uit te werken, omdat het geen plan is dat wij voorzien in deze kabinetsperiode aan u voor te leggen." De Europese Commissie komt in mei met voorstellen voor een nieuw asielbeleid en daar zal het kabinet dan op reageren.

Dijkhoff komt niet met zo'n plan

STER reclame