Tweede Kamer wil geen gevangenen uit Guantánamo

ANP

De Tweede Kamer wil in Nederland geen opvang realiseren voor twee gevangenen uit de terreurgevangenis Guantánamo Bay. De partijen vinden de opvang een probleem van de VS. Dat land heeft aan minister Koenders gevraagd of Nederland de twee wil opvangen. VVD, PvdA, CDA, SP en de ChristenUnie zijn tegen en dat is een meerderheid.

"De Amerikanen moeten hen zelf berechten en als ze na al die jaren nog steeds onvoldoende bewijs hebben, moeten ze stoppen met Guantánamo Bay", zegt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. Hij vindt dat president Obama een probleem dat de Verenigde Staten zelf hebben geschapen nu op het bordje van Europa legt.

Dat vindt ook CDA-Kamerlid Knops. "Het is het probleem van de president van de Verenigde Staten. Hij schuift die hete aardappel voor zich uit en probeert er nu anderen bij te betrekken." 

CDA, SP en CU tegen opvang ex-gevangenen Guantánamo

Verkiezingsbelofte

Het sluiten van Guantánamo Bay is een verkiezingsbelofte van president Obama, maar hij mag de gevangenen niet van Cuba naar de VS brengen en hij mag ex-gevangenen niet in de VS vrijlaten. De Republikeinen in het Congres zijn daar tegen. 

Er zitten nog meer dan honderd gevangenen vast. Kazachstan, Ierland en Jemen hebben al gevangenen opgenomen. SP-Kamerlid Van Bommel: "Andere landen hebben het misschien gedaan onder druk of omdat ze in ruil daarvoor iets terugkregen. Maar het is een Amerikaans politiek probleem."

Het kabinet heeft het verzoek van de VS "in beraad".