NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil deel omroeporkesten redden

Minister van Bijsterveldt van Onderwijs wil bekijken of ze een deel van het Muziekcentrum van de Omroep toch kan redden. In het regeerakkoord staat dat het centrum wordt opgeheven.

Van Bijsterveldt trekt nu 12 tot 14 miljoen euro uit om een deel van het Muziekcentrum overeind te houden.

"Het is de moeite waard om delen overeind te houden. Gelet op het feit dat we in de toekomst live klassieke muziek willen horen en vanwege de kwaliteit van het MCO", aldus Van Bijsterveldt na afloop van de ministerraad.

Kritiek

In het Muziekcentrum zitten onder meer het Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Op het afschaffen van het Muziekcentrum kwam veel kritiek. In de zomer neemt ze een definitief besluit over het Muziekcentrum.

Verder wil Van Bijsterveldt het aantal omroepen terugbrengen van 21 naar 8. De omroepen hadden daarvoor zelf al voorstellen gedaan.

Stimuleren

De minister wil de wet zo veranderen dat het aantrekkelijker wordt om te fuseren. "We moeten het stimuleren dat de omroepen er niet op achteruitgaan", aldus Van Bijsterveldt.

NOS-directeur De Jong zegt dat hij blij is dat het kabinet er geen gras over laat groeien. 'Hoe sneller er een eenvoudiger omroepstelsel komt, hoe minder bureaucratie, en hoe langer het duurt voordat de ingrepen gevolgen hebben voor de programma's", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl