EPA
NOS Nieuws

'Saudi-Arabië wil Iran uit achtertuin weren'

Saudi-Arabië doet er alles aan om te voorkomen dat de Houthi-rebellen, gesteund door Iran, de macht overnemen in buurland Jemen. "Want Iran, daar draait het allemaal om", zegt journalist Judith Spiegel, die jarenlang in Jemen woonde en daar ontvoerd is geweest.

Jemen wordt sinds vannacht gebombardeerd door de luchtmacht van Saudi-Arabië. Die wordt weer gesteund door een aantal andere Arabische landen. Die willen de zittende president Hadi beschermen tegen de oprukkende sjiitische Houthi-rebellen. De rebellen zouden op hun beurt steun krijgen van Iran.

Iran ontkent dat en eist dat de bombardementen stoppen.

De Saudiërs zijn bang voor een grotere invloed van Iran in de regio, zegt Spiegel. "Ze maken zich zorgen over wat er gebeurt in hun 'achtertuin' Jemen. Het is een horrorscenario voor ze als de Houthi's, gesteund door Iran, daar de boel overnemen."

Het soennitische Saudi-Arabië heeft grote problemen met Iran, waar een sjiitisch bewind heerst. Ze steunen daarom de soennitische president Hadi, die inmiddels gevlucht zou zijn uit de tweede stad van het land Aden, omdat de rebellen daarnaartoe oprukken. Om dezelfde reden ontvluchtte hij eerder al de hoofdstad Sanaa.

Strategische doelen

De bombardementen zijn vooral op strategische plekken, zoals het presidentiële paleis, vliegvelden en havens, zegt Spiegel. "De angst is dat die worden gebruikt voor de aanvoer van wapens voor de Houthi's door Iran. Het idee is die aanvoerlijnen uit te schakelen."

Daarmee proberen ze volgens haar de rebellen tot onderhandelingen te dwingen. "De vraag is of dat gaat lukken. Als die aanvoerlijnen gebombardeerd zijn moeten ze misschien wel. Maar het zijn geen lieve jongens die met de staart tussen de benen zeggen: laten we een vreedzame oplossing bedenken."

Of de situatie nog verder zal verslechteren, hangt volgens Spiegel vooral af van wat de Iraniërs gaan doen.

Het is een horrorscenario voor ze als de Houthi's, gesteund door Iran, daar de boel overnemen.

Judith Spiegel, journalist

Een vriendin zei: we wachten hier met de hele familie op de dood.

Judith Spiegel, journalist

Doodsbang

Spiegel had contact met mensen in de hoofdstad Sanaa, het voornaamste doelwit van de luchtaanvallen. "Gisteravond geloofden de mensen niet dat de Saudiërs zouden bombarderen, vanmorgen waren diezelfde mensen doodsbang."

Ze sprak een vriendin die in de stad woont. "Die zei: we wachten hier met de hele familie op de dood. Dat klinkt dramatisch, maar zo voelt het daar wel. Als er ergens een bom valt hoor je dat in de hele stad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl