NOS Nieuws Buitenland

Co-piloot was de Duitser Andreas Lubitz

De co-piloot die het toestel van Germanwings liet neerstorten was volgens de openbaar aanklager de Duitser Andreas Lubitz. Hij was lid van een vliegclub, die vanmorgen nog een rouwadvertentie voor hem plaatste. Lubitz was 27 jaar oud.

Voorzitter Radke van Luftsportclub Westerwald reageert vol ongeloof op het bericht dat Lubitz de A320 waarschijnlijk doelbewust heeft laten neerstorten. "Ik ken hem als een aardige, grappige en beleefde jongeman", zegt Radke. Lubitz werd al op jonge leeftijd lid van de vliegclub om zijn droom om piloot te worden waar te kunnen maken.

Veel vrienden

Clublid Peter Rueker is net zo verbaasd. "Ik ben sprakeloos. Ik heb er geen verklaring voor", zegt hij. "Je kon met hem lachen, ook al was hij soms nogal rustig. Hij was een jongen zoals er zo veel zijn." Volgens Rueker had Lubitz veel vrienden en was hij absoluut niet eenzaam.

Lubitz woonde bij zijn ouders in Montabaur, bij Koblenz. Politieagenten bewaken hun woning. Zijn ouders zijn onderweg naar de rampplek. Ze worden in het vliegtuig gescheiden gehouden van de andere nabestaanden.     

Lubitz vloog sinds 2013 bij Germanwings en had tot nu toe 630 vlieguren gemaakt. Volgens de aanklager was hij "absoluut geschikt om te vliegen".

STER reclame