Bijzetting Richard de derde

In Engeland is de gesneuvelde middeleeuwse koning Richard III herbegraven. Hij sneuvelde in 1485 op het slagveld, maar kreeg vandaag pas een uitvaart die 'koning-waardig' is. 

Duizenden mensen stonden in Leicester langs de straten om een glimp van de kist op te vangen, die in een processie door de stad ging. Afgelopen zondag was er ook al een tocht door Leicester en omstreken

Aan het eind van de uitvaartdienst werd Richard III bijgezet in de kathedraal van Leicester. Drie leden van de Britse koninklijke familie waren aanwezig, onder wie Sophie, de jongste schoondochter van koningin Elizabeth. Ook een neef van Elizabeth, prins Richard was aanwezig. Hij is hertog of Gloucester, de titel die Richard had voordat hij koning werd.

Verre achterneef

Tijdens de dienst werd ook ingegaan op het omstreden karakter van Richard III, die door Shakespeare als een megalomane psychopaat werd neergezet. "We zijn hier niet bijeen om te oordelen of veroordelen, maar om deemoedig en eerbiedig deze koning de waardigheid en eer te geven die hij bij zijn dood niet kreeg."

Verder las acteur Benedict Cumberbatch een gedicht voor dat speciaal voor de gelegenheid werd geschreven door Dichter des Vaderlands Carol Ann Duffy. Cumberbatch is een verre achterneef van de koning en zal binnenkort in een televisieserie voor de BBC in zijn huid kruipen. 

Kist

Een andere afstammeling van Richards zus maakte  de eikenhouten kist waarin Richard III werd begraven. Meubelmaker Michael Ibsen gaf het DNA-monster waarmee de gevonden botten konden worden geïdentificeerd.

De overblijfselen van Richard III werden in 2012 onder een parkeerplaats in Leicester gevonden. Op die plek stond in 1485 een abdij. De koning werd er na de slag om Bosworth zonder veel ceremonieel begraven. 

Richard krijgt in de kathedraal een modern grafmonument van steen uit Yorkshire, waar de familie van Richard vandaan kwam. Het publiek kan de tombe morgen al bezoeken. 

STER reclame