Antidepressiva werken minder goed tegen angststoornissen dan wordt aangenomen, blijkt uit onderzoek van Annelieke Roest van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dat komt doordat wetenschappers te positieve resultaten publiceren.

Roest onderzocht wetenschappelijke literatuur over de werking van antidepressiva bij angststoornissen. Positieve studies bleken meer kans te hebben om gepubliceerd te worden. 

Aangepaste conclusies

Studies die geen positief resultaat vonden, werden in sommige gevallen niet gepubliceerd. Een deel verscheen wel in wetenschappelijke tijdschriften, maar dan met aangepaste resultaten. In een deel van de studies werd uiteindelijk een andere methode gebruikt om het resultaat te meten dan van tevoren was gemeld. 

In andere gevallen werden ze wel gepubliceerd, maar dan met aangepaste conclusies. Dan stond in het artikel dat het medicijn niet werkte, maar werd in de conclusie beweerd dat het toch werkzaam was.  

Hogere verkoop

Volgens Roest zijn er verschillende redenen voor de te positieve conclusies. Positieve uitkomsten krijgen meer aandacht en ze worden makkelijker gepubliceerd. Bovendien leiden positieve publicaties tot hogere verkoop van de medicijnen. 

De medicijnen werken wel, zegt Roest, maar niet zo goed als wordt gedacht. Het is niet duidelijk hoe goed de antidepressiva precies werken. 

STER reclame