Wikimedia Commons

"Inwoners van de Jemenitische hoofdstad Sanaa spreken van de zwaarste bombardementen die ze ooit hebben meegemaakt", zegt correspondent Sander van Hoorn. De afgelopen dagen veroverde Houthi-rebellen steeds grotere delen van het land. Saudi-Arabië begon daarom vannacht, samen met bondgenoten, een militaire operatie waarbij zo'n 150 bombardementen werden uitgevoerd.

"De Saudiërs worden gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië zegt dat ze ook straaljagers hebben gestuurd", zegt Van Hoorn. Ook landen als Egypte, Marokko en Pakistan staan achter de aanval, maar ondersteunen die op dit moment niet met militaire middelen.

Amerikaanse steun

De steun van de Amerikanen is volgens Van Hoorn nog belangrijker. "Die zeggen dat ze van de operatie op de hoogte waren. Ze doen niet actief mee met de bombardementen, maar leveren naar eigen zeggen informatie en logistieke steun."

Saudi-Arabië valt rebellen Jemen aan

De aanval van vannacht komt niet onverwacht. Een paar dagen geleden probeerde de VN-Veiligheidsraad nog om de partijen rond de tafel te krijgen, maar de rebellen wilden niet meewerken. "Saudi-Arabië stuurde toen al materieel naar de grens met Jemen." 

Terugdringen

Het offensief lijkt er niet op om de rebellen alsnog aan tafel te krijgen, zegt Van Hoorn, maar om hen terug te dringen naar de twee noordelijke provincies waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

Saudi-Arabië stuurde toen al materieel naar de grens met Jemen.

Sander van Hoorn, correspondent

Het is de vraag wat Iran, dat de sjiitische Houthi-rebellen steunt, nu gaat doen. "Tot nu toe was de oorlog voor Iran er een op afstand. Dus zal het land er goed over nadenken wat het nu gaat doen, want ingrijpen zou kunnen leiden tot een directe confrontatie. De rebellen zelf zeggen dat de aanval van vannacht een bredere oorlog zal uitlokken." 

STER reclame