De angst voor Amerikaanse 'chloorkippen' is onterecht, zegt minister Ploumen ANP

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel zegt dat de door haar voorgestelde wijzigingen van het omstreden handelsverdrag TTIP (uitspraak Tietip) in goede aarde vallen bij andere Europese landen. TTIP moet de handel tussen Europa en de Verenigde Staten makkelijker maken.

Een van de grootste bezwaren tegen het verdrag is dat bedrijven schade kunnen claimen bij landen, als zij vinden dat hun belangen door die landen geschonden worden. Bijvoorbeeld als een bedrijf bepaalde producten niet mag verkopen, toch geen kerncentrale mag bouwen of ineens moet voldoen aan milieu- of gezondheidsvoorschriften.

Tegenstanders zeggen dat de parlementen van die landen dat zelf mogen bepalen, en dat democratie vóór bedrijfsbelangen gaat. Ploumen en haar collega's uit Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg willen dat een onafhankelijke arbitragecommissie uitspraak gaat doen als landen en bedrijven een conflict hebben. 

Groeiende consensus

De handelsministers hebben dit alternatief op een top in Letland besproken, maar nog geen besluit genomen. "Er is duidelijk een groeiende consensus", zegt Ploumen. Maar in de nationale parlementen van landen wordt er nog druk gediscussieerd, zoals in Duitsland en Hongarije.

Het idee dat door het handelsverdrag 'slechte' Amerikaanse producten zoals chloorkippen in Europa verkocht gaan worden, is volgens haar niet juist. "Dat is hier een en andermaal uitgesproken."

Of deze aanpassingen voldoende zijn om bij tegenstanders de bezwaren weg te nemen moet nog blijken, ook in de Tweede en Eerste Kamer.

STER reclame