Premier Rutte is voor een vierdaags bezoek in China ANP

Premier Rutte gaat zaterdag met de Chinese president Xi Jinping "serieus praten" over aansluiting bij de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). Die werd vorig jaar door China opgericht en moet gaan zorgen voor de financiering van grote projecten op het gebied van transport, energie en datacommunicatie in Azië. 

"We kijken serieus naar deze nieuwe ontwikkeling", zei Rutte in gesprek met NOS-correspondent Marieke de Vries. "Maar er zitten veel haken en ogen aan. Die moeten we eerst met elkaar goed behandelen en dan volgen er nadere berichten."

Rutte: haken en ogen aan 'nieuwe wereldbank' China

Veel landen in het Midden-Oosten en Azië hebben zich al aangesloten bij de AIIB, die moet gaan concurreren met de Wereldbank en het IMF. In Europa hebben onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk zich inmiddels aangemeld. "En Australië ook, hoorde ik vanochtend", zei Rutte.

"Het feit dat grote Europese landen, maar ook kleinere economieën, zich aansluiten bij deze bank is een onderwerp, maar niet doorslaggevend."

Normen

De VS maakt zich zorgen over de oprichting van de AIIB en heeft landen gevraagd om goed na te denken over een eventuele deelname. De Amerikanen twijfelen of de AIIB wel de juiste normen hanteert.

Landen hebben tot eind maart de tijd om zich aan te melden bij de investeringsbank. 

'Prioriteit is het versterken van banden tussen Nederlandse en Chinese bedrijven'

Rutte is momenteel op handelsmissie in China. De bestemming is het commerciële zuiden van van het land, rond de steden Sjanghai en Shenzen. In die regio groeit de economie harder dan het landelijke gemiddelde. "Prioriteit van deze reis is vooral het versterken van de banden tussen Nederlandse bedrijven en ondernemingen en sectoren in China", zegt Rutte.

De premier wordt vergezeld door staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Verder reizen zo'n zeventig Nederlandse bedrijven mee.

STER reclame