Premier Mark Rutte is vier dagen in China
NOS Nieuws

Ruttes zakenreis naar China: wat levert het op?

De eerste resultaten van het bezoek van premier Rutte en een zakendelegatie aan China druppelen binnen. Zo gaat de Rijksuniversiteit Groningen samenwerken met een landbouwuniversiteit in Beijing. Een Nederlands bedrijf gaat duizenden managers van een Chinese handelsbank trainen.

En CORPUS uit Leiden, het museum waar je een reis door het menselijk lichaam kan maken, gaat een vergelijkbaar museum bouwen in Beijing. Met de belofte dat er nog tien zullen volgen op andere plekken in China.

Nederland en China doen al eeuwen zaken met elkaar. Inmiddels zijn vrijwel alle Nederlandse multinationals actief in de Volksrepubliek, en meer dan duizend kleinere bedrijven.

Onderzoek en ontwikkeling

Het bezoek van premier Rutte en de zakendelegatie richt zich nu op de regio Shanghai. Die is, met de grootste haven ter wereld, van groot belang voor de wereldhandel. De Nederlanders gaan ook naar Shenzen waar veel industriële productie is gevestigd en waar veel aan research and development wordt gedaan.

China is een van de snelst groeiende economieën te wereld. Bovendien is het land enorm groot, dus wie er zakelijk voet aan de grond krijgt, heeft goede vooruitzichten. Nederland heeft naast de ambassade in Beijing vier economische steunpunten in groeigebieden.

Export levert steeds meer op

De Nederlandse export naar China gaat waarschijnlijk steeds meer opleveren. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer driekwart van alles wat vanuit Nederland naar China wordt geëxporteerd, van Nederlandse makelij is.

Dat rest zijn producten die eerst Nederland binnenkomen er vervolgens weer worden geëxporteerd. Daar wordt gemiddeld zo’n 7 cent per euro aan verdiend, maar aan producten die in Nederland gemaakt worden kan dat wel oplopen tot tien keer zoveel.

Succes voor Nederlandse bloemenhandelaar in Shanghai
Missies belangrijk om Nederland onder de aandacht te brengen

Veranderingen China

China werd enkele jaren geleden vaak de werkplaats van de wereld genoemd, omdat een groot deel van de huishoudelijke apparaten en elektronica voor de rest van de wereld daar wordt gemaakt.

Inmiddels is China langzaam maar zeker aan het veranderen en is de consumptie door Chinezen zelf belangrijker aan het worden. Als in 2020 ongeveer een kwart van de Chinezen tot de middenklasse behoort, zal hun koopkracht flink stijgen. En daar willen Nederlandse bedrijven graag van meeprofiteren.

Dat is te merken aan de samenstelling van de zakendelegatie. Vroeger bestond die vooral uit bedrijven die hun spullen goedkoop in China wilden laten produceren. Nu zijn het ook ondernemingen die in China zaken willen verkopen goed vertegenwoordigd, zoals voedseltechnologie, milieutechniek en computerchipmakers.

Meer tweerichtingsverkeer Nederland-China

Belemmeringen

Maar er is ook een schaduwkant aan het zakendoen met China. Traditioneel zijn dat mensenrechten en arbeidsomstandigheden die niet aan Nederlandse normen voldoen.

Maar er staan nog meer problemen op het to-do-lijstje van de premier. Achter de schermen zal hij ook zaken bespreken die niet in de publiciteit komen. Over handelsbelemmeringen, over bureaucratie, over beperkingen die China oplegt aan buitenlandse ondernemers en investeerders.

Uit een recent rapport van de Europese Commissie blijkt dat China op de tweede plaats staat als het gaat om handelsbelemmeringen, na Rusland.

'Nog steeds zorgen over corruptie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl