Jeremy Clarkson
NOS Nieuws

Jeremy Clarkson, rebel voor het leven

Top Gear zonder Jeremy Clarkson? Het leek lang ondenkbaar, maar de BBC breekt nu toch met de populaire presentator. Aanleiding voor Clarksons ontslag is dat hij een producer van de BBC heeft geslagen, naar verluidt omdat hij ontevreden was over zijn eten.

En het was niet de eerste keer dat hij een collega verwondde. Een paar jaar geleden bekogelde hij BBC-presentator Ian Hislop met een pen waardoor die gewond raakte aan zijn gezicht.

Beertje Paddington

Jeremy Clarkson begon zijn loopbaan als verkoper van Beertje Paddington-speelgoed. Daarna volgde hij een journalistieke opleiding en werkte hij bij regionale kranten. Ook was hij een van de grondleggers van de Motoring Press Agency, een persbureau dat artikelen leverde aan tijdschriften over auto's en motoren.

Zijn eerste televisieoptreden was bij Top Gear in 1988. Samen met mede-presentatoren James May en Richard Hammond wist hij het programma in een paar jaar uit te bouwen tot het best bekeken BBC-programma ooit. Het programma wordt tegenwoordig in meer dan honderd landen uitgezonden.

Daarnaast is hij vaak als gast of gastpresentator te vinden in andere BBC-programma's, zoals Have I Got News for You, Robot Wars en Grumpy Old Men. Ook had hij twee jaar lang zijn eigen talkshow Clarkson.

Lui, futloos, winderig en te dik.

Jeremy Clarkson over Mexicanen

Clarksons rebelse en provocerende houding levert vaak leuke televisie op, maar heeft gedurende zijn carrière ook tot de nodige relletjes geleid.

Regelmatig gingen die relletjes over racistische uitspraken van Clarkson. In een aflevering in Duitsland maakte hij meerdere verwijzingen naar Hitler en de invasie van de nazi's van Polen. Mexicaans eten noemde hij "kots met kaas" en de Mexicanen zelf beschreef hij als "lui, futloos, winderig en te dik".

Tijdens de opnames voor de kerstaflevering vorig jaar in Argentinië, werden Clarkson en de gehele filmploeg van Top Gear het land uit gejaagd. De auto waarmee de presentator door Argentinië reed, zou in het kenteken (H982FKL) verwijzen naar de Falkland-oorlog tussen Argentinië en Groot-Brittannië in 1982.

Zelfs met zijn hond wist hij te provoceren. Dat deed hij door het dier Didier Dogba te noemen, naar de Afrikaanse voetballer die bij Chelsea speelde.

Ook beroepsgroepen, zoals truckers en ambtenaren, ontkwamen niet aan zijn spot. In 2008 kreeg de BBC meer dan 500 klachten binnen omdat Clarkson in een uitzending had gezegd dat truckers volgens hem aan de lopende band prostitués vermoorden. Tijdens een gastoptreden in BBC's One Show zei hij dat ambtenaren, die zojuist een 24-uursstaking hadden gehouden, doodgeschoten zouden moeten worden. "Ik zou ze mee naar buiten nemen en ze executeren voor de ogen van hun familie", zei hij.

Vorig jaar kreeg Clarkson van de BBC een laatste waarschuwing, omdat hij tijdens de opnames van Top Gear het woord 'nikker' had gebruikt. Het laatste incident was er één te veel en betekent dus het einde voor Clarkson bij Top Gear.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl