Abrams-tanks rondom Tikrit, gericht op de woestijn richting Mosul. Op alles wat beweegt, wordt geschoten Lex Runderkamp / NOS
NOS Nieuws Buitenland

In beeld: Tikrit, een belegerde stad

IS komt steeds verder in het nauw in het centrum van de Iraakse stad Tikrit. NOS-verslaggever Lex Runderkamp is vlakbij Tikrit en fotografeerde de Frontlinie.

De zware beschietingen van Tikrit zijn overal in de verte zichtbaar Lex Runderkamp / NOS

Zo'n honderd strijders van IS hebben nog delen van het centrum van de stad in handen. Ze zijn omsingeld door Iraakse strijders en worden vanuit de lucht aangevallen door de Iraakse luchtmacht. Ook Amerikaanse toestellen hebben verkenningsvluchten gemaakt boven de stad. 

De tombe van Saddam Hussein, opgeblazen door IS tijdens de gevechten met de onlangs gevormde volksmilitie "Hasd al Shabi” Lex Runderkamp / NOS

Ook wordt volgens Runderkamp steeds vaker met tanks en artillerie op de stad geschoten.

Mortierbeschietingen op IS-doelen in Tikrit. Het dreunt de hele dag door Lex Runderkamp / NOS

Toch lijkt het grondoffensief nu te zijn vastgelopen. Bermbommen en sluipschutters maken het lastig verder op te rukken en er is de laatste dagen geen vooruitgang geboekt.

De Iraakse special forces vechten met Amerikaans materieel dat is achtergebleven toen de VS in december 2011 uit Irak vertrok Lex Runderkamp / NOS

Sinds vorig jaar zomer leven de milities op strategische plekken langs de muur die de stad Tikrit van de snelweg scheidt. De muur werd ooit gebouwd door de Amerikanen om aanvallen vanuit de stad tegen te gaan. 

De milities zijn gehuisvest in barakken langs de muur om Tikrit Lex Runderkamp / NOS

Vanwege de strijd om Tikrit zijn tienduizenden inwoners de Iraakse stad ontvlucht. Volgens de Verenigde Naties gaat het om 28.000 mensen.

Vluchtelingen uit Tikrit arriveren bij een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Samara Lex Runderkamp / NOS

De gezamenlijk aanval op IS door de volksmilitie begon met een fatwa van de sjiitische ayatollah Al Sistani. Diens rechterhand bezoekt het hoofdkwartier van de special forces.

De rechterhand van de ayatollah bezoekt de 'special forces' Lex Runderkamp / NOS

De verovering van Tikrit is noodzakelijk om de weg vrij te maken naar Mosul, de een-na-grootste stad van Irak. Volgens Amerikaanse functionarissen begint het offensief om die stad te heroveren in april of mei, met zo’n 25.000 Iraakse militairen. Maar ze hebben gewaarschuwd dat de aanval wordt uitgesteld als het Iraakse leger er niet klaar voor is. 

De zuidelijke rand van Tikrit aan de rivier de Tigris Lex Runderkamp / NOS

STER reclame