Een injectiespuit met een vaccin en een naald van Terumo Martijn Bink / NOS

In Groningen en Zuid-Limburg gaan morgen vaccinaties met het BMR-vaccin tegen bof, mazelen en rode hond niet door. In totaal moeten enige duizenden kinderen opnieuw worden opgeroepen voor de vaccinatie. Bij de twee GGD's waren onvoldoende naalden beschikbaar van een ander merk dan Terumo.

Elders in het land kunnen de geplande vaccinaties morgen gewoon doorgaan, omdat er wel voldoende naalden van andere merken beschikbaar zijn, omdat er geen (grootscheepse) vaccinatie-acties gepland waren. In Friesland gaan een deel van de vaccinaties op de consultatiebureaus niet door. De BMR-vaccinaties van de GGD tijdens een grote bijeenkomst in Drachten gaan wel door.

In deze tijd van het jaar worden in de meeste GGD-regio's groepsvaccinaties georganiseerd voor 9-jarigen die bijvoorbeeld de tweede BMR-prik moeten krijgen.

Lijmdeeltjes 

Het gebruik van Terumo-naalden wordt afgeraden door het RIVM en de IGZ. Dat gebeurde na een uitzending gisteren van Dossier EenVandaag

In de uitzending vertelde een klokkenluider dat Terumo al jaren kampt met een probleem bij de productie van twee typen injectienaalden. Kleine deeltjes van de lijm waarmee de naaldjes op de injectiespuit zitten kunnen loslaten. Via de naald kunnen ze in het lichaam en ook in de bloedbaan komen.

Onveilige injectienaalden

Het RIVM zit in zijn maag met de ophef over de Terumo-naalden. Die zorgt volgens een woordvoerder voor "heel veel onrust". 

Er is zowel onrust bij ouders van wie de kinderen rond deze tijd opgeroepen zijn voor vaccinaties, als bij ouders van wie de kinderen net gevaccineerd zijn. Het RIVM opent donderdag een publieksnummer voor iedereen met vragen over naalden: 0800-0480.

STER reclame