anp

350.000 vaccinaties per jaar met 'onveilige' naalden

time icon
Geschreven door
Rinke van den Brink
Redacteur gezondheidszorg

Jaarlijks worden bij rond de 350.000 vaccinaties in Nederland mogelijk onveilige naalden van het merk Terumo gebruikt. Dat gebeurt bijna uitsluitend bij vaccinaties tegen bof, mazelen en rode hond. Ieder jaar krijgen ongeveer 170.000 baby's van veertien maanden en 180.000 kinderen van negen jaar een BMR-prik.

Toevallig is er morgen een grote vaccinatiedag in het hele land. De GGD in Amsterdam heeft voldoende naalden van een ander merk in voorraad, maar de GGD in Zuid-Limburg niet. 

In Zuid-Limburg zouden morgen 3.800 kinderen gevaccineerd worden. Die moeten allemaal opnieuw worden uitgenodigd, zegt een woordvoerder van de GGD Zuid-Limburg.

Onrust 

Overal proberen GGD's de Terumo-naalden te vervangen door andere naalden. Het is nog onduidelijk of dat, behalve in Zuid-Limburg, gaat lukken. 

Een woordvoerder van het RIVM noemt de problemen met de Terumo-naalden "heel vervelend". Het zorgt voor "heel veel onrust", zegt de woordvoerder. Enkele ouders kiezen er voor om hun kinderen morgen niet te laten inenten. Ondanks de mededeling dat de Amsterdamse GGD een ander type naald zal gebruiken, geven ze er de voorkeur aan de inenting op een later tijdstip te laten doen.

Onderzoek

Het televisieprogramma Dossier EenVandaag meldde gisteren dat twee veelgebruikte typen Terumo-naalden geregeld lijmdeeltjes lekken. Die kunnen via de naald in het lichaam en soms ook in de bloedbaan terechtkomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is met zusterorganisaties in andere Europese landen een onderzoek begonnen naar de Terumo-naalden.

De Belgische en de Engelse Inspectie hebben intussen in de fabrieken van Terumo naalden opgehaald voor onderzoek. Een aantal daarvan wordt in het RIVM-laboratorium onderzocht.

STER Reclame